Naslovna » Porodica » Deca » Osnovne i srednje škole: Drugo polugodište od 24. januara 2022.
Osnovne i srednje škole: Drugo polugodište (foto: Taylor Wilcox / Unsplash)
Osnovne i srednje škole: Drugo polugodište (foto: Taylor Wilcox / Unsplash)

Osnovne i srednje škole: Drugo polugodište od 24. januara 2022.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja saopštilo je da će drugo polugodište početi 24. januara 2022, kako je i planirano.

Tim za škole doneo je odluku da od 24. januara učenici od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola nastavu pohađaju neposredno, dok će đaci od petog do osmog razreda to činiti po kombinovanom modelu i ići u školu dan za danom, podeljeni u dve grupe.

Za učenike srednjih škola nastava će se, takođe, odvijati prema kombinovanom modelu.

Prvi potpredsednik Vlade i ministar Branko Ružić rekao je tim povodom da je ovakva odluka doneta nakon detaljne analize svih parametara i podataka nadležnih institucija, ocenivši da je u ovom trenutku to najbolje rešenje i za učenike i za zaposlene.

On je naglasio da je važno da se održi kontinuitet nastavnog procesa, naravno uz poštovanje svih epidemioloških mera, dodajući da će Tim za škole, kao i do sada, pratiti stanje i donositi odluke na nedeljnom nivou.

Mere zaštite koje važe u školama

Tokom boravka u školi, od momenta ulaska u školsko dvorište do njegovog napuštanja, obavezna je upotreba zaštitnih maski za sve zaposlene, učenike i treća lica.

Potrebno je pojačati mere opšte i lične higijene (pranje i dezinfekcija ruku) i naročito voditi računa o redovnom provetravanju svih školskih prostorija.

Tim za škole očekuje od učenika i zaposlenih u školama, kao i roditelja učenika, da dosledno primenjuju mere lične zaštite od infekcije kako u školi, tako i van nje.

Posebno je važno izbegavati masovna okupljanja u zatvorenom i na otvorenom prostoru, naročito ukoliko se tokom njih ne primenjuju propisane mere lične zaštite.

Po podacima iz nadzora preuzetim iz elektronskog sistema „Servis javnog zdravlja“, koje je Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dostavio Institut za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“, u nedelji od 12. do 19. januara broj obolele dece školskog uzrasta od šest do 18 godina bio je 3.074 (0,4 odsto) obolelih.

Učešće dece školskog uzrasta u ukupnom broju potvrđenih slučajeva COVID-19 u istom periodu iznosio je 2,8 odsto. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.