Naslovna » Izlasci » Akcije » Protesti u Beogradu 20. i 22. januara 2022.
Protesti u Beogradu: Kreni-promeni - Srbija nije na prodaju
Protesti u Beogradu: Kreni-promeni - Srbija nije na prodaju

Protesti u Beogradu 20. i 22. januara 2022.

Protesti u Beogradu biće organizovani u četvrtak i subotu, 20. i 22. januara 2022. u organizaciji Kreni-promeni i Ekološkog ustanka.

Protest „Srbija nije na prodaju“

U četvrtak, 20. januara 2022. od 19.00, ispred Predsedništva Republike Srbije (Kralja Milana 20) biće održan protest „Srbija nije na prodaju“.

Inicijativa Kreni-promeni je najavila ovaj protest sa ciljem da se traži od Vlade Srbije da ukine prostorni plan za Jadar i da Skupština donese zabranu iskopavanja litijuma i bora na minimum 20 godina.

„Tom zabranom sprečili bismo otvaranje rudnika ne samo u Jadru, već u čitavoj Srbiji. Ljudi nas često pitaju zašto na 20 godina? To je minimum koji nam se strateški čini da možemo da dobijemo u ovom trenutku. Hteli smo da koristimo pravne mehanizme.

Ali, ako ne možemo pravdu da dobijemo preko institucija koje plaćamo, dobićemo je preko ulice. Dođite i pozovite ljude u svom okruženju da nam se priključe!“, piše u saopštenju.

Nakon što je premijerka Ana Brnabić saopštila da je Vlada ukinula uredbu o prostornom planu za realizaciju projekta Jadar, kojoj su poništeni svi upravni akti vezani za kompaniju Rio Tinto, predstavnici ekoloških organizacija preuzeli su dokumentaciju iz Vlade Srbije. Danijela Nestorović, jedan od osnivača Ekološkog ustanka kaže da se radi o rešenjima Ministarstva rudarstva i energetike od 2004. godina pa nadalje. „Gomila dokumentacije, 38 stavki, kada budemo videli o čemu se radi, obavestićemo vas šta se dogodilo. Mislim da ne postoji nijedan dokument koji do sada nismo videli, nadamo se da je ovo sve, da nema skrivenih ugovora“, rekla je ona, a prenosi N1.

Blokada 22. januara 2022.

Protesti u Beogradu: Blokada 22. januara 2022.
Protesti u Beogradu: Blokada 22. januara 2022.

Ekološki ustanak i još 15 organizacija pozvali su građane i organizacije na veliki protest i blokadu u Beogradu 22. januara od 13.00, ispred Sava centra.

Najavljene blokade puteva:

  • Beograd, Sava centar – E75;
  • Preljina;
  • Loznica, Karlagan (kod benzinske pumpe).

„Beograd je rekao NE na referendumu, a u subotu će da kaže NE i Rio Tintu. Pozivamo sve građane i organizacije na veliki protest i blokadu u Beogradu da konačno završimo ovu farsu sa Rio Tintom. Dosta je pretnji, ucena, laži i otimačine“, najavili su aktivisti Ekološkog ustanka.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.