Naslovna » Izlasci » Referendum, 16. januar 2022.
Referendum u Srbiji (ilustracija: Pixabay)
Referendum u Srbiji (ilustracija: Pixabay)

Referendum, 16. januar 2022.

Referendum će u Srbiji biti organizovan u nedelju, 16. januara 2021, a pitanje glasi: „Da li ste za potvrđivanje akta o promeni Ustava Republike Srbije?„.

Skupštinski Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo odlučio je i da ponuđeni odgovori budu DA i NE, a glasaće se od 7.00 do 20.00.

Referendum će biti organizovan po novom Zakonu o referendumu i narodnoj inicijativi, tako da za njegov uspeh neće biti potrebno da izađe 50 odsto upisanih birača.

Republička izborna komisija (RIK) dostavila je građanima informacije o promenama koje se predviđaju Aktom o promeni Ustava.

Akt o promeni Ustava isključivo odnosi na pravosuđe i njime se ne menjaju drugi delovi Ustava, predviđaju se dodatne ustavne garancije nezavisnosti sudstva i sudija, garantuje se stalnost sudske funkkcije i utvrđuje da je najviši sud u Srbiji Vrhovni sud.

Sudije, predsednika Vrhovnog suda i predsednike sudova bira Visoki savet sudstva, dok će organizacione promene obezbediti samostalnost i odgovornost javnog tužilaštva. Takođe, glavne javne tužioce i javne tužioce bira Visoki savet tužilaštva, dodaje se u obaveštenju.

Komisija je navela da je cilj promene Ustava Srbije obezbeđivanje veće nezavisnosti, efikasnosti i odgovornosti sudstva, veća samostalnost i odgovornost javnog tužilaštva, bolja zaštita prava građana i jačanje vladavine prava.

DA ili NE

Najviši državni zvaničnici pozivaju građane da izađu na referendum i zaokruže DA, objavila je Slobodna Evropa. Oni poručuju da od uspeha ovog referenduma zavisi brzina evropskih integracija Srbije. Državni zvaničnici su u više navrata ponovili da se promena Ustava odnosi samo na deo o pravosuđu, kako bi ono bilo nezavisno i profesionalno, a ne na preambulu o Kosovu.

Pored pojedinaca iz vladajuće partije, protiv referenduma je cela opozicija, a razlikuju se samo stavovi u tome da li treba izaći na referendum i zaokružiti NE ili ga potpuno ignorisati.

Sudija Apelacionog suda Miodrag Majić napisao je na Twitter-u 18. decembra prošle godine da se „Ustav ne menja u podeljenom društvu razorenih institucija u skupštini koja predstavlja samo jednu od političkih opcija već da je za Ustav potreban najširi društveni konsenzus“.

Politička platforma Solidarnost poziva sve građane i građanke da izađu na referendum i zaokruže NE.

Ne davimo Beograd: Da li verujete…

Iz pokreta Ne davimo Beograd postavili su pitanje: „Da li verujete Dačiću, Brnabić ili Vučiću?“

U saopštenju još pitaju: „Da li verujete Ivici Dačiću kada kaže da nakon promene Ustava politika više neće imati uticaja na pravosuđe? Verujete li Ani Brnabić da se zalaže za promene Ustava koje će voditi nezavisnijem i efikasnijem pravosuđu, a Aleksandru Vučiću da želi da pravosuđe i rad tužilaštva oslobodi uticaja zakonodavne i izvršne vlasti?

Ili verujete stručnjacima iz ustavnog prava i Ne davimo Beograd?

Pokret Ne davimo Beograd je zajedno sa stručnjacima iz ustavnog i drugih oblasti prava, analizirao predložene izmene i utvrdili smo da one nisu nikakvo poboljšanje, već nova manipulacija vlasti. Režim želi da nastavi svoju dominaciju nad pravosuđem, a ove promene će samo omogućiti nove mehanizme za političku kontrolu sudstva i tužilaštva.

Pozivamo vas da na referendumu glasate protiv promena Ustava i kažete NE režimskoj kontroli sudova i tužilaštva!“

Kontakt telefoni za proveru upisa u izvodima iz JBS

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave saopštilo je da će otvoriti kontakt telefone preko kojih građani mogu da dobiju informacije o upisima u izvodima iz Jedinstvenog biračkog spiska (JBS) povodom održavanja referenduma radi potvrđivanja Akta o promeni Ustava Republike Srbije.

Na dan održavanja referenduma, u nedelju, 16. januara, građani mogu dobiti informacije na brojeve telefona: 011/2641-497 i 011/2686-808, od 7.00 do 20.00.

Referendum 2022: Uputstvo RIK-a

RIK je objavio uputstvo za sprovođenje glasanja na referendumu o izmeni Ustava raspisanom za 16. januar 2022. godine u uslovima epidemije korone.

Uputstvom je određen način čišćenja i dezinfekcije glasačkog mesta koje mora biti očišćeno, dezinfikovano i provetreno najmanje 24 časa pre dana glasanja, definisana je procedura tokom glasanja kao i uslovi zaštite od korone, a utvrđena su i pravila za glasanje van glasačkog mesta.

Pre, tokom i po završetku glasanja potrebno je što češće provetravati prostoriju u kojoj se nalazi glasačko mesto, dezinfikovati radne površine i mesta na kojima se nalaze paravani za obezbeđivanje tajnosti glasanja, a naročito hemijske olovke koje su na mestima za glasanje na raspolaganju glasačima, navedeno je u Uputstvu.

Razmak između paravana za obezbeđivanje tajnosti glasanja mora da bude najmanje jedan i po metar, a ako neki građanin glasanju pristupi bez zaštitne maske, član glasačkog odbora koji je zadužen da rukuje UV lampom predaje mu zaštitnu masku i stara se o tome da je pravilno namesti na lice.

Na glasačkom mestu treba obezbediti razmak od najmanje jednog i po metra između članova glasačkog odbora kao i svih drugih lica koja imaju pravo da borave na glasačkom mestu – glasači, ovlašćeni posmatrači, članovi RIK ili izborne komisije jedinice lokalne samouprave, predstavnici medija.

Članovi glasačkog odbora koji utvrđuju identitet glasača i rukuju izvodom iz biračkog spiska dužni su da nose zaštitne rukavice koje treba povremeno da dezinfikuju i po mogućnosti, menjaju.

Glasač je dužan da privremeno skine zaštitnu masku dok mu se ne utvrdi identitet na osnovu odgovarajućeg identifikacionog dokumenta.

Predviđena su u pravila za glasanje van glasačkog mesta, koja podrazumevaju da je lice koje prima o tome obaveštenje dužno da glasača upita o razlogu zbog kojeg neće glasati na glasačkom mestu, odnosno da li je oboleo od korone.

Ako građanin boluje od korone, ima simptome te bolesti ili mu je određena mera karantina, članovi glasačkog odbora sve radnje za glasanje obavljaju ispred ulaznih vrata stana odnosno kuće u kojoj boravi osoba koja glasa.

Glasač oboleo od korone ne sme da ima direktan kontakt sa glasačkim materijalom i može da glasa isključivo uz pomoć pomagača koji umesto njega preuzima i predaje glasački materijal poverenicima glasačkog odbora, uključujući i odgovarajući identifikacioni dokument, navedeno je, između ostalog, u uputstvu RIK.

(danubeogradu.rs)