Naslovna » Izlasci » Festivali » Rossi fest 2022
Rossi fest 2022 (foto: Kael Bloom / Unsplash)
Rossi fest 2022 (foto: Kael Bloom / Unsplash)

Rossi fest 2022

Beogradsku publiku očekuje peta edicija manifestacije Rossi fest, tokom koje će se od 25. do 29. januara 2022. održati raznovrsni programi.

U Narodnom muzeju i Narodnom pozorištu u Beogradu nastupiće vrsni strani i domaći umetnici.

Otvaranje festivala, 25. januara, biće obeleženo svojevrsnom muzičkom izložbom u Atrijumu Narodnog muzeja, savremeno postavljenim koncertom – „Muzička izložba baroka“.

Među izvođačima će se naći kamerni sastav najstarijeg jevrejskog hora na svetu: Braća Baruh, kamerni instrumentalni sastav, kao i eminentni solisti – Aleksandra Jovanović (sopran), prof. Ladislav Mezei (violončelo) i doc. Stefan Zekića (dirigent, bariton). Atraktivan i raznovrstan program sastavljen od pažljivo odabranih kompozicija Rosija, Monteverdija, Lotija, Lidartija, Hendla i drugih relevantnih baroknih kompozitora, biće izveden u režiji Ane Grigorović.

Na tradicionalnom i jedinstvenom koncertu za ovaj festival, „Portreti i sećanja“, na YouTube kanalu festivala 27. januara biće emitovana dela mladih kompozitora odabrana na istoimenom konkursu koji je raspisao umetnički savet festivala.

Tema konkursa za cilj ima interpretaciju i održavanje sećanja na događaje i ličnosti u kontekstu holokausta, putem novih dela klasične muzike. Proteklih godina festival je imao iznenađujuće dobar odziv i primao prijave, predstavio i promovisao dela kompozitora iz celog sveta, a ove godine biće izvedena izvrsna dela sedam mladih autora iz pet zemalja: Otoa Vankea (Češka), Horhea Andresa (SAD), Karmel Kuriel (Izrael), Marka Karanfilovskog (Srbija), Gila Dorija (Izrael), Česnija Palmera (Južnoafrička Republika) i Pavela Nesita (Češka).

Kako je deo programa festivala posvećen i naučnom istraživanju, dr Ana Stefanović, naša ugledna muzikoškinja će, sada već tradicionalno, održati predavanje u Muzeju Narodnog pozorišta, 28. januara.

U nastavku ovog festivalskog dana sledi i koncert Inspiracije za violinu i harfu u interpretaciji sastava Duo Edit, koji će izvesti široku paletu programa u aranžmanu za ovaj nesvakidašnji instrumentalni sastav – od poznatih dela klasične muzike do muzike iz mjuzikala, na sceni „Raša Plaović“.

Završno veče, 29. januara, obeležiće koncert atraktivnog vokalnog ansambla Elinor iz Slovenije, koji će nam se predstaviti osvežavajućim programom sastavljenim od kompozicija širokog stilskog spektra – od vremena Salomona Rosija do danas.

Festival je organizovan uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, Jevrejske opštine Beograd, SOKOJ, ambasade Izraela, Italijanskog instituta za kulturu i privatnih donatora.

Ulaznice za koncerte možete kupiti u svim knjižarama Vulkan ili onlajn preko internet stranice frestivala. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.