Naslovna » Izlasci » Pozorište » U Madlenianumu: „Heroj nacije“ Narodnog pozorišta iz Niša
U Madlenianumu: "Heroj nacije" Narodnog pozorišta iz Niša
U Madlenianumu: "Heroj nacije" Narodnog pozorišta iz Niša

U Madlenianumu: „Heroj nacije“ Narodnog pozorišta iz Niša

Na Velikoj sceni Opere i teatra Madlenianum gostuje Narodno pozorište iz Niša sa savremenom dramom Ivana M. Lalića „Heroj nacije“.

Predstava je na repertoaru u nedelju, 30. januara 2022. od 19.30.

Predstava je otkazana zbog bolesti glumca. Svi koji su kupili karte online, novac će im biti vraćen automatski. Ostali mogu podići novac na blagajni pozorišta u Zemunu i u Muzeju Zepter od 29. januara do 7. februara.

„Heroj nacije“ se bavi degradacijom porodice, odnosno njenim otvaranjem za najširu javnost, sve do dezorijentacije pojedinca. Tekst sa jedne strane pokušava ako ne da pronikne, onda da ukaže na posledice eksperimentisanja s krhkošću ljudske psihe, željom za brzopoteznom slavom i privilegijama te i takve slave, nastalih po pravilu iz metastaziranja haosa i nasilja u društvu.

S druge strane, iako se bavi propitivanjem želje medija da budu ravnopravni sa realnošću, da je zamene, pa čak i da budu realniji od realnosti, daje i naznake mogućnosti pozorišta u stvaranju jedne nove realnosti koja uvlači i ogoljava publiku u znatiželji za ukidanjem granice javnog i privatnog.

Predstavu je režirao Spasoje Ž. Milovanović, scenografkinja i kostimografkinja je Milica Bajić Đurov, a kompozitorka Katarina Šandor. Glume: Dragan Boža Marjanović, Snežana Petrović, Uroš Milivojević, Jovana Golubović i Dragiša Veljković.

„Vremenom, ‘Heroj nacije’, pozorišni komad koji je pisan početkom ovog veka, postaje sve aktuelniji. U ‘niškom slučaju’ stvari su dovedene do ekstrema.

Dramska matrica komada koji se sve vreme poigrava tankom linijom između života i smrti, realnosti i one verzije života koja nam se servira u medijima, kao da je uključila i iznenadnu smrt sjajnog niškog glumca Safe, koji je, pripremajući naslovnu ulogu Budimira Životića, preminuo tokom proba komada za izvođenje na sceni Narodnog pozorišta Niš“, ističe pisac komada.

Zato je ova predstava posvećena glumcu Dragoslavu Saviću Safi. (danubeogradu.rs)