Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Aleksandar Madžar nastavlja seriju koncerata u Kolarčevoj zadužbini
Aleksandar Madžar nastavlja seriju koncerata u Kolarčevoj zadužbini
Aleksandar Madžar nastavlja seriju koncerata u Kolarčevoj zadužbini

Aleksandar Madžar nastavlja seriju koncerata u Kolarčevoj zadužbini

Pijanista Aleksandar Madžar održaće peti koncert iz ciklusa „Betovenove sonate“, 27. februara 2022. od 20.00, u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine.

Madžar će na koncertu u nedelju svirati opuse 22, 26 i 106.

Predstojeći koncert je nastavak ciklusa „Betovenove sonate“ koji je čuveni pijanista započeo na prošlogodišnjem Bemusu i do sada je održao četiri od ukupno osam koncerata.

Betovenove klavirske sonate predstavljaju grandiozni vrhunac razvoja ovog žanra u delima Bečkih klasičara (Hajdn, Mocart, Betoven). Opus od 32 sonate pokriva spektar različitih tehničkih zahteva, od dela najjednostavnijih za izvođenje do velikih sonata (grande sonate) namenjenih koncertirajućim profesionalcima. Zbog važnog mesta koje imaju u formiranju svakog pijaniste, nimalo nije preterano poređenje po kojem su Bahova klavirska dela Stari zavet, a Betovenove klavirske sonate Novi zavet pijanističke literature.

Aleksanadr Madžar se po završetku studija klavira na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu usavršavao kod najvećih svetskih pedagoga. Specijalizaciju je završio na prestižnom Konzervatorijumu „Čajkovski“ u Moskvi, a zatim i u Strazburu.

Pažnju svetske javnosti privukao je pobedama na takmičenjima u Lidsu, Ženevi, Bolcanu i Milanu. Madžar se bavi pedagoškim radom kao profesor na Flamanskom kraljevskom konzervatorijumu u Briselu i na Akademiji za muziku i pozorište u Bernu. Nastupa sa vodećim orkestrima i solistima širom sveta. (danubeogradu.rs)