Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Beogradska filharmonija svira Mocartovu Misu u ce-molu
Beogradska filharmonija i Gabrijel Felc (foto: Marko Đoković / BGF)
Beogradska filharmonija i Gabrijel Felc (foto: Marko Đoković / BGF)

Beogradska filharmonija svira Mocartovu Misu u ce-molu

Beogradska filharmonija sa šefom dirigentom Gabrijelom Felcom održaće koncert u petak, 25. februara 2022. od 20.00 u Kolarčevoj zadužbini.

Orkestar će izvesti Mocartovu Misu u ce-molu orkestar zajedno sa vokalnim solistima iz celog sveta i Češkim filharmonijskim horom iz Brna. Uz nju uklopljena dela Gubajduline i Veberna, a sva tri dela Beogradska filharmonija izvodi prvi put.

Ljubitelji vokalno-instrumentalne muzike, dugo su čekali ovaj koncert iz filharmonijske sezone koji u svom centralnom delu predstavlja kultno Mocartovo delo, ne samo zbog svoje grandioznosti već i zbog misterije koja ga obavija.

U trenutuku kada je komponovano, Mocart je bio na vrhuncu stvaralačke snage preselivši se u Beč gde je dobio veliku slobodu, komponovao poletna i vesela dela, oslobođen stega pisanja za crkvene potrebe, a tad je upoznao Konstancu i verio se sa njom bez pristanka oca.

Upravo tada, započinje mračnu i grandioznu Misu, čiji razlog nastanka predstavlja nepoznanicu, ali se pretpostavlјa da je to bio čin poniznosti pred ocem i molba da prihvati njegovu verenicu.

Izvođački sastav ovog dela je impozantan, a specijalno za ovu priliku, Beogradska filharmonija je okupila vokalne soliste iz celog sveta, pa tako nastupaju soprani Akiho Cuđiji i Aleksandra Jangel, zatim tenor Benjamin Glaubic i bas Lukas Zinger, a ljubitelji horova imaće jedinstvenu priliku da čuju Češki filharmonijski hor iz Brna koji je u samom svetskom vrhu po kvalitetu i kompaktnom zvuku.

Ovaj koncert poseban je i po velikom jubileju, 90 godina života kompozitorke Sofije Gubajduline, koji je obeležen krajem prošle godine, a Beogradska filharmonija to čini srpskom premijerom njene Poeme – bajke iz 1971. Još aktivna autorka je objasnila ideju kompozicije čiji je glavni junak mali komad krede za pisanje na tabli, koji sanja da crta božanstvene predele, a ne dosadne reči i brojeve.

Uz ovu bajku se savršeno uklapa Pet komada op. 10 Antona Veberna, u kojima se kompozitor predstavlja kao istinski muzički pesnik, a publika će imati priliku da čuje interesantnu kombinaciju instrumenata uz zvuke harmonijuma, mandoline, gitare, čeleste i kravljih zvona.

Ulaznice su u prodaji na blagajni Filharmonije kao i onlajn. (danubeogradu.rs)