Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Beogradska filharmonija: Volite li Bramsa
Beogradska filharmonija i Gabrijel Felc (foto: Marko Đoković)
Beogradska filharmonija i Gabrijel Felc (foto: Marko Đoković)

Beogradska filharmonija: Volite li Bramsa

Beogradska filharmonija i šef-dirigent Gabrijel Felc pripremaju koncert „Volite li Bramsa?“ koji će održati u petak, 11. februara 2022. od 20.00.

Pored dva simfonijska ostvarenja ovog kompozitora, „Varijacija na Hajdnovu temu“ i popularne Simfonije broj 3, program u Kolarčevoj zadužbini čini i Veberova uveritira za operu „Oberon“.

Čuveno pitanje „Volite li Bramsa?“ odnosi se na veći deo repertoara ovog filharmonijskog koncerta. Centralno delo na programu je kompozitorova Treća simfonija, o čijoj popularnosti govori i podatak da je sam autor čak smatrao isuviše popularnom i izvođenom simfonijom, iako svestan njene vrednosti.

Ljubitelji filma će posebno uživati u ovom filharmonijskom koncertu budući da čuvena melodija njenog 3. stava obeležava stari klasik, film inspirisan pomenutim romanom Fransoaz Sagan, sa Ingrid Bergman i Entonijem Perkinsonom.

Izvođenju ovog remek-dela, prethode „Varijacije na Hajdnovu temu“ koje je premijerno izvela Bečka filharmonija, dok je za dirigentskim pultom bio sam autor.

Felc i Filharmoničari otvaraju koncert čarobnom i mističnom uvertirom za poslednju operu K. M. fon Vebera, „Oberon“, koja se posle više decenija ponovo nalazi na repertoaru filharmonijskog orkestra.

„Oberon“ je zasnovan na priči o kralјu patulјaka, koji je sa suprugom vodio raspravu o tome ko je manje veran u braku, muškarci ili žene. Kako na „muzičkom jeziku“ zvuči priča o ovim intrigantnim iskušenjima, pokazaće Filharmonija u petak, a ulaznice za koncert su u prodaji na filharmonijskoj blagajni kao i onlajn. (danubeogradu.rs)