Naslovna » Izlasci » Muzika » Koncerti » Dom omladine Beograda: Kristin Herš
Kristin Herš (foto: Piter Melekas)
Kristin Herš (foto: Piter Melekas)

Dom omladine Beograda: Kristin Herš

Zvezda američkog alternativnog roka, Kristin Herš, prvi put u Srbiji, održaće koncert u Velikoj sali Doma omladine Beograda.

Ulaznice za koncert u petak, 27. maja 2022. od 21.0, u prodaju su na Ticket Vision blagajni u DOB-u, po promotivnoj pretprodajnoj ceni od 1200 dinara.

Kristin Herš (Hersh) je liderka legendarnog američkog alternativnog rok sastava Throwing Muses, koji je zajedno sa Pixies i drugim sastavima krajem osamdesetih XX veka proslavio scenu iz Bostona. Njihov visokoemotivan gitarski stil udario je temelje savremenom shvatanju kako pop-rok bendovi treba da zvuče i izgledaju.

Throwing Muses, a posebno Kristin Herš, kao gitaristkinja i pevačica, odigrali su izuzetno značajnu ulogu u afirmisanju ženskog principa unutar rokenrola u modernim vremenima.

Singl „Your Ghost“, duet sa Majklom Stajpom (REM), svakako spada među one koji su obeležili devedesete.

Uticajna kao autorka muzike, tekstova i multiinstrumentalistkinja, Kristin Herš vodi indie bend Throwing Muses i noise rock power trio 50 Foot Wave.

Tokom 2022. na solo turneji promovisaće veoma cenjeno prošlogodišnje izdanje grupe Throwing Muses „Sun Racket“. Njeno ekskluzivno solo gostovanje u Domu omladine Beograda, biće prvo u Srbiji, i prava prilika da upoznamo osobu koja je jedna od autentičnih alternativnih heroina svoje generacije, iz doba kad je „grandž“ vladao listama.

Samostalne ploče Kristin Herš po mnogo čemu su preteča sada popularnog „amerikana“ zvuka, ali i novog trenda sjajnih mladih kantautorki, što su sve redom inspirisane i njenim dugogodišnjim muzičkim radom i delovanjem na širem kulturnom planu.

Tokom poslednje tri decenije, plodna karijera Kristin Herš pretvorila je u svojevrsnu kraljicu nezavisnih izdanja: do danas je objavila više od 20 albuma.

Kristin Herš je 2010. započela svoju spisateljsku karijeru objavljujući nadaleko cenjene rok memoare pod imenom „Rat Girl“. Magazin Rolling Stone proglasio je „Rat Girl“ jednom od deset najboljih knjiga rok memoara ikada napisanih.

Ovo delo, zasnovano na njenom dnevniku kog je vodila kad je imala 18 godina, pretočeno je i u nagrađivanu predstavu, koja je obišla svet i bila izvođena u pozorištima, muzejima i na festivalima. Sledeća uzbudljiva memoarska knjiga, „Don’t Suck, Don’t Die“ (2015), dragocen je, intiman i potresan prikaz njenog prijateljstva sa pokojnim Vicom Chesnuttom, jednim od najtalentovanijih autora „amerikane“, koji je tragično završio život samoubistvom 2009. godine. „Seeing Sideways“, memoari o podizanju četvoro dece na koncertnim turnejama, objavljen je u maju 2021. godine.

Čuveni The Guardian za Kristin Hersh je napisao: „Jedna od najfascinantnijih ličnosti indi roka“.

Koncert u Beogradu će biti organizovan uz poštovanje svih važećih epidemioloških mera, koje su propisane od strane nadležnih organa. (danubeogradu.rs)