Naslovna » Izlasci » Izložbe » Istorijski muzej Srbije: Besplatan ulaz povodom 59. godišnjice osnivanja
Detalj sa izložbe u Konaku kneza Miloša (foto: Istorijski muzej Srbije)
Detalj sa izložbe u Konaku kneza Miloša (foto: Istorijski muzej Srbije)

Istorijski muzej Srbije: Besplatan ulaz povodom 59. godišnjice osnivanja

Istorijski muzej Srbije obeležiće 59. godišnjicu osnivanja 20. februara 2022, kada će biti omogućen besplatan ulaz u muzej i Konak kneza Miloša.

Zainteresovani građani će biti u prilici da vide izložbu „Od bidermajera do Mediale – Slikarstvo 19. i 20. veka u Istorijskom muzeju Srbije“ na Trgu Nikole Pašića 11 i stalnu postavku u Konaku, na Topčideru.

Istorijski muzej Srbije: Slikarstvo 19. i 20. veka

Detalj sa izložbe "Od bidermajera do Mediale..." (foto: IMS)
Detalj sa izložbe „Od bidermajera do Mediale…“ (foto: IMS)

Izložba „Od bidermajera do Mediale – Slikarstvo 19. i 20. veka u Istorijskom muzeju Srbije“, autorke Tijane Jovanović Češke, po prvi put publici predstavlja, isključivo sa umetničkog aspekta, izabrana likovna dela rađena u tehnici ulja.

U tematskom pogledu, na izložbi dominiraju portreti različitih kategorija: ustanički, dinastički, vojni, vladarski, građanski, portreti rađeni u seoskim sredinama i dečji, a zastupljeni su i pejzaži, istorijske kompozicije i ikone, kao primerci religioznog slikarstva.ZA DŽ - besplatno - vinjeta (autor ilustracije: Aleksandra Prhal)

Izložba obuhvata više od stotinu originalnih slika, kao i skica i kopija gotovo svih značajnih slikara sa ovih prostora u prethodna dva veka: Arsenija Petrovića, Uroša Kneževića, Živorada Nastasijevića, Paje Jovanovića, Uroša Predića, Đorđa Krstića, Stevana Todorovića, Branislava Mirkovića, Miodraga Miće Popovića, umetnika okupljenih u grupi „Mediala“ i mnogih drugih.

Na izložbi su po prvi put javnosti predstavljena i nedavno nabavljena dela, poput portreta kralja Aleksandra Karađorđevića, rad Spiridona Bocarića, i portreta kraljice Marije Karađorđević, rad nepoznatog autora. Po prvi put se izlaže i nekada cenzurisana slika Miodraga Miće Popovića „7. juli – Ustanak 1941“, koju je Muzej naručio za potrebe stalne postavke u Beloj Crkvi, rađene povodom obeležavanja godišnjice ustanka.

Konak kneza Miloša: Stalna postavka

Divanhana u Konaku kneza Miloša (foto: IMS)
Divanhana u Konaku kneza Miloša (foto: IMS)

Stalna postavka u Konaku kneza Miloša u Topčideru, nekadašnjem dvoru kneza Miloša, nastoji da prikaže borbe za konačno oslobođenje od viševekovne osmanske vlasti u Prvom i Drugom srpskom ustanku, napore i iskušenja njihovih pokretača i voždova, rodonačelnika novovekovnih srpskih dinastija – Karađorđa Petrovića i Miloša Obrenovića.

Predstavljeni su značaj i zasluge njegovih naslednika iz dinastije Obrenovića u drugoj polovini 19. veka, kada je nakon sticanja samostalnosti obnovljena kraljevina 1882. i nastavljeno jačanje moderne srpske države.

Stalna postavka pruža posetiocima jedinstvenu priliku da vide brojne originalne predmete koji su pripadali voždu Karađorđu, knezu Milošu i njegovim naslednicima, kao i primerke naoružanja znamenitih ustanika – Hajduk Veljka, Pop Luke Lazarevića, Janka Katića, Petra Dobrnjca i drugih.

Postavku upotpunjuju originalna platna poznatih slikara poput Paje Jovanovića, Veljka Stanojevića, Đure Jakšića, Petra Ranosovića, Božidara Prodanovića i portreti kneza Miloša, dela Uroša Kneževića, Pavela Đurkovića i Jozefa Grandauera.

Autori stalne postavke u Konaku kneza Miloša su kustosi Vladimir Merenik, Katarina Mitrović i Dragana Vidović. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.