Naslovna » Izlasci » Izložbe » Izložbe u Kulturnom centru Beograd, 3. mart – 7. april 2022.
Izložbe u Kulturnom centru Beograd: Mina Jovović - Igračke sa glasovima
Izložbe u Kulturnom centru Beograd: Mina Jovović - Igračke sa glasovima

Izložbe u Kulturnom centru Beograd, 3. mart – 7. april 2022.

Od 3. marta (od 13.00) do 7. aprila 2022, tri nove izložbe biće otvorene u Kulturnom centru Beograda, a ulaz će biti besplatan.

Galerija Arget: Mirjana Vrbaški – Odd Time

Mirjana Vrbaški - Odd Time
Mirjana Vrbaški – Odd Time
  • KCB, Galerija Artget (Trg republike 5/I)
  • 3. mart (19.00) – 7. april 2022.
  • Kustos: Aleksandar Kostić

„Izložbom fotografija Mirjane Vrbaški završava se 20. jubilarana sezona Galerije Artget, u kojoj su umetnički direktori i direktorke Galerije u prethodnoj deceniji sa po jednom selektovanom izložbom re-mapirali domaću scenu. Mirjanu Vrbaški predstavlja Aleksandar Kostić, umetnički direktor Galerije Artget u 2020. godini.

„Koliko divnih kontradiktornosti u priči o jednoj izložbi. U priči o odlasku i vraćanju, o kući gde god bila, o sećanju, o putovanjima i jezicima, o muzici, o licima žena, o pogledu, o moru, o slučajnosti, o Schmerz-u koji tinja i koji, paradoksalno, puni srce radošću, na kraju krajeva, o ljubavi. Jer u ovim teškim a jednostavnim, velikim a minimalnim slikama, u kojima se prepliću mir i nespokoj, istovremeno tiha i bučna konstanta je ljubav.

Puno je nežnosti i pažnje sa kojima Mirjana Vrbaški vivisecira svoj unutrašnji svet, svoja sećanja i osećanja. Rekonstruiše i gradi od stečenih utisaka i znanja sa raznih podneblja svoju utemeljenu viziju koju nam predstavlja. I ostajemo zatečeni njenom snagom.

Radoznalost i metodičnost, strpljenje, preciznost namere, vidljivi su u svakoj slici. Vredna je njena veština da spoji nespojive elemente u jedan vizuelni opus i da ga strpljivo gradi godinama. Prvi susret sa ovim slikama, osim znatiželje i privlačnosti, otvorio je traganje za onim iza. Ove slike nose tajnu, kao i lica portretisanih žena.

Uvažavanje gledaoca pruža mu mogućnost da pronađe svoje mesto u prostoru izložbe, ali ume i da zavede u formalnost fotografskih žanrova i konvencija, ako je posmatra jednodimenzijalno. Neće pronaći ništa u pretraživanju fotografske gramatike. Izgubiće se u šumi“… (A. Kostić)

Likovna galerija: Nikola Velicki – Pepa i tačka!

Nikola Velicki
Nikola Velicki
  • KCB, Likovna galerija (Knez Mihailova 6)
  • 3. mart (19.00) – 7. april 2022.

„… Velicki se za motiv Pepe Praseta opredelio intuitivno, neopterećen značenjskim učitavanjima i iščitavanjima, ali dopuštajući da se ona slobodno i spontano pletu. Pepa se ukazala kao pogodan poligon za stiske vežbe, okvir koji mu je omogućio da se znalački poigrava, pre svega, različitim grafičkim i crtačkim postupcima. Naime, ovde možemo da pratimo na koji se način jedna istaknuta figura dečijeg sveta, emancipuje od svog domicilnog okvira, nastavljajući svoj život u široj kulturološkoj sferi, postajući pop-ikona, znak vremena.

Bez obzira na tehniku izvedbe, Velicki je uvek opredeljen za širok, snažan potez, ekspresivan gest, plošnost, za monumentalni format, što jesu dominantne odlike njegovog sveukupnog opusa. S jedne strane, svoje uzore i srodan senzibilitet on prepoznaje u svedenosti, znakovnosti i nepatvorenosti umetnosti praistorije, starih i dalekih civilizacija, jednom rečju, praumetnosti, ali i u dečijem crtežu, zatim, art brut-u, sve do grafita, ulične umetnosti, stripa. Njemu su bliski i inspirativni Debife, Vorhol, Hering, Baskijat, Penk, Grejson Peri, Miomir Grujić Fleka. Svoje grafičke cikluse posvetio je, između ostalog, Aboridžinima, krajputašima, avionima.

Njegovo celokupno stvaralaštvo, kao i ciklus nadahnut Pepom Prasetom, odlikuje osvešćena infantilnost, igra, humor, poznavanje i poštovanje tradicionalnih grafičkih i likovnih tehnika i veština, otvorenost ka eksperimentu, kao i stvaralački duh kojeg bi mogli da označimo kao urbani primitivizam.“ (Iz teksta Danijele Purešević)

Galerija Podroom: InFLUenca 2- Novi mediji FLU

Robin Kozle - Boys
Robin Kozle – Boys
  • KCB, Galerija Podroom (Trg republike 5/-1)
  • 3. mart (19.00) – 7. april 2022.
  • Umetnici: Bogdan Pađen, Veljko Stanojević i Lola Petrović, Viktor Cvejić, Danilo Bursać, Dea Dženković, Jovana Simanić, Katarina Babarogić, Lila Jezdović, Luka Joksimović, Milica Bilanović, Mina Jovović, Pavle Banović i Vanja Žunić, Robin Kozle, Sofija Milošević, Tijana Petrović
  • Kustosi: Zoran Todorović, Vladimir Nikolić i Vladan Joler

Projekat InFLUenca zamišljen je kao dugoročna saradnja između profesora i studenata sa Odseka za Nove medije FLU i galerije Podroom Kulturnog centra Beograda. Saradnja se ogleda u projektovanom nizu bijenalnih izložbi, koje predstavljaju pregled umetničkih i pedagoških praksi na Odseku za Nove medije na Fakultetu likovnih umetonsti u Beogradu, prema izboru nastavnika Zorana Todorovića i Vladimira Nikolića, a ove godine i Vladana Jolera, profesora na Odseku Novi likovni mediji na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Izložbom se obuhvataju radovi studenata od prve godine osnovnih do završne godine master studija. Na ovogodišnjem, drugom izdanju InFLUenca biće predstavljeno 16 radova studenata svih godina i nivoa studija nastali u protekle dve godine.

(danubeogradu.rs / KCB)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.