Naslovna » Izlasci » Parlamentarni, lokalni i predsednički izbori u Srbiji; 3. april 2022.
Parlamentarni, lokalni i predsednički izbori u Srbiji; 3. april 2022.
Parlamentarni, lokalni i predsednički izbori u Srbiji; 3. april 2022.

Parlamentarni, lokalni i predsednički izbori u Srbiji; 3. april 2022.

Parlamentarni i lokalni izbori u Srbiji zakazani su za nedelju, 3. april 2022. Očekuje se da će početkom marta biti raspisani i predsednički izbori.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić potpisao je Ukaz o raspuštanju Skupštine Srbije i raspisao vanredne parlamentarne izbore za 3. april. Prvo je potpisao pomenuti ukaz, a zatim i Odluku o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora.

Predsednik Srbije je uputio poziv građanima da izađu na izbore i da pokažu sav demokratski kapacitet naše zemlje.

Vlada Srbije je usvojila predlog da predsednik Srbije raspusti Narodnu skupštinu. Prethodno je predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić raspisao lokalne izbore u 13 lokalnih samouprava za isti datum, 3. april.

Dačić je potpisao odluku o raspisivanju izbora za odbornike skupštine grada Beograda i grada Bora, kao i za skupštine opština Aranđelovac, Smederevska Palanka, Lučani, Medveđa, Knjaževac, Bajina Bašta, Doljevac, Kula, Kladovo, Majdanpek i Sečanj.

Raspisani su i predsednički izbori.

U skladu sa Ustavom raspisani su redovni predsednički izbori za 3. april 2022, 90 dana pre isteka mandata predsednika Republike.

U ponoć 12. marta ističe rok za prijavu lista za parlamentarne izbore i kandidata za predsedničke izbore, dok predsedničke izbore izborne radnje počinju da teku 2. marta.

Republička izborna komisija je usvojila Odluku o davanju saglasnosti za određivanje biračkih mesta sa više od 2.500 i manje od 100 birača na predstojećim izborima.

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave saopštilo je da će, povodom izbora 3. aprila, otvoriti kontakt telefone preko kojih građani mogu da dobiju informacije o upisima u izvodima iz Jedinstvenog biračkog spiska. Na dan održavanja izbora, u nedelju, 3. aprila, građani mogu da dobiju informacije na brojeve telefona 011/2641-497, 011/2686-808, 011/3643-990 i 011/3643-991, od 7.00 do 20.00.

Izbori 2022: Glasanje

Svaki građanin može opštinskoj, odnosno gradskoj upravi, ili Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu kad je ono nadležno za vršenje promena u biračkom spisku, podneti zahtev za promenu u biračkom spisku ako on ili drugi građanin nije upisan u birački spisak.

Građanin može podneti zahtev za promenu u biračkom spisku i kada je upisan, a nema biračko pravo ili nema biračko pravo na području jedinice lokalne samouprave u kojoj je upisan u birački spisak ili ako neki od podataka iz biračkog spiska nije pravilno upisan.

Pravo na uvid u birački spisak ima svaki građanin na zvaničnoj internet stranici Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Birački spisak se zaključuje 15 dana pre dana izbora i i tada se utvrđuje ukupan broj birača u Srbiji, u svakoj jedinici lokalne samouprave i na svakom biračkom mestu.

Birači koji borave u inostranstvu mogu preko diplomatsko-konzularnih predstavništava Srbije da podnesu zahtev da se u jedinstveni birački spisak upiše da će na predstojećim izborima glasati u inostranstvu i to moraju da obave najkasnije pet dana pre zaključenja spiska, odnosno 20 dana pre dana izbora.

Na zvaničnoj internet stranici Uprave za saradnju s dijasporom Ministarstva spoljnih poslova Srbije može se preuzeti zahtev za upis u birački spisak glasača u inostranstvu preko ovog linka.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.