Naslovna » Izlasci » Film » Premijera filma „Ševa“ u Kombank dvorani
Premijera filma "Ševa" u Kombank dvorani
Premijera filma "Ševa" u Kombank dvorani

Premijera filma „Ševa“ u Kombank dvorani

Diplomski film „Ševa„, rediteljke Katarine Krstić, premijerno će biti prikazan u petak, 18. februara 2022. od 20.00, u velikoj sali Kombank dvorane.

Ovaj događaj biće humanitarnog karaktera, a posle premijere filma uslediće i tribina.

Film „Ševa“ je psihološka drama koja obrađuje emotivnu i vrlo osetljivu temu seksualnog nasilja u periodu puberteta. Film prati odrastanje mlade devojke Ive koja po dolasku u Beograd na fakultet kroz susret sa Vukom, drugom iz detinjstva, mora da se suoči sa potisnutim traumama i strahovima koji su joj nanete u detinjstvu.

Glavne uloge poverene su poznatom mladom glumcu Darku Iviću u ulozi Vuka, talentovanoj i perspektivnoj Snežani Džogović u ulozi Ive, kao i Tanji Živković Petrović u ulozi Jelene.

Ova tema je veoma važna i društveno angažovana, jer je nasilje kod dece u početnim godinama puberteta veoma izraženo, ali ne i propraćeno u dovoljnoj meri.

Kao uzrok vršnjačkog nasilja i nedovoljnog obrazovanja maloletnika, u kasnijim starosnim dobima neretko dolazi do seksualnog zlostavljanja i nasilja nad ženama.ZA DŽ - besplatno - vinjeta (autor ilustracije: Aleksandra Prhal)

„Ukoliko se ovakvi vidovi nasilja ne preduprede na vreme, slučaj može krenuti u tragičnom smeru. Ne smemo dozvoliti da se žrtve bore same sa sobom, prebacujući krivicu na sebe, kako ih okolina ne bi gledala drugim očima. Sa druge strane, i napadač se može osiliti te postati još snažniji predator. U Srbiji je poslednjih godina sve učestalije nasilje među tinedžerima, da li je reč o vršnjačkom ili seksualnom nasilju, da li se dešavalo „na ulici“ ili u školi… Možemo samo pretpostaviti koliko se više slučajeva dogodilo nego što je prijavljeno“, napisala je autorka filma.

Na tribini će govoriti Igor Jurić iz Centra za nestalu i zlostavljanu decu (Fondacija Tijana Jurić) i Tanja Ignjatović, psiholog iz Autonomnog Ženskog centra.

U razgovoru sa rediteljkom pokušaće da ohrabre žrtve da pobede traume ali i da edukuju posetioce kako da prepoznaju manipulatora, pronađu osobu kojoj dovoljno veruju, podele problem sa nekim, i kako izgleda proces u kom žrtva dolazi do suočavanja i prevazilaženja traume.

Tribinu će voditi novinarka Ivana Zarić.

Događaj ima i humanitarni karakter, a prikupljena sredstva biće donirana sigurnoj kući u Vlasotincu.

Rediteljka: Katarina Krstić. Scenaristkinja: Nađa Petrović. Producent: Luka Karadžuleski. Direktor fotografije: Nemanja Stojković. Montažer: Andrej Križan. Dizajner zvuka: Ivan Kostić. Scenografkinja: Maja Glišić. Uloge: Darko Ivić, Snežana Džogović, Tanja Živković Petrović.
(danubeogradu.rs)