Naslovna » Izlasci » Akcije » „Spotlight“ u Dimu
Pavle Banović - Spotlight (foto: detalj sa plakata)
Pavle Banović - Spotlight (foto: detalj sa plakata)

„Spotlight“ u Dimu

U četvrtak, 24. februara 2022. od 20.00 do 23.00, u Dimu će biti priređen eksperimentalni događaj „Spotlight“, umetnika mlađe generacije Pavla Banovića.

U svojoj umetničkoj praksi Banović se bavi pitanjima identiteta, društvenog uslovljavanja i društvenih obrazaca u savremenom društvu. Iako sva njegova dela ujedinjuje osoben interes za poetiku transformacije, postajanja i nadilaženja, ishodi njegovog multidisciplinarnog pristupa često se uobličavaju u vrlo različitim predstavama.

Kroz „Spotlight“, Banović promišlja na temu slobodnog pokreta i njegove uslovljenosti prostorima unutar kojih je moguća njegova aktuelizacija.

„Plesovi izmiču našim rečima, oni su ‘anti’. Podijumi za ples su poput izolovanih mehurića u kojima ljudsko kretanje izmiče redu i funkcionalnosti i pretvara se u nešto drugo oslobođeno ropstva, u kojima se nalaze naša tela dok se krećemo i delujemo na javnim mestima.

Mrzim što to uvek mora biti rezervisano za ova mesta. Zamislite da svuda plešemo stalno. Ples na pešačkim prelazima, ples na putu da obnovimo ličnu kartu, ples na dosadnom kancelarijskom poslu, ples usput da pozdravimo osobu za koju mislimo da je poznajemo, ali se ispostavi da to nisu oni“, objašnjava Banović.

Kustoskinja je Marina Marković.

Dim se nalazi u Cetinjskoj 15. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.