Naslovna » Izlasci » Festivali » 15. BELDOCS: Više od 100 najboljih dokumentarnih filmova danas
15. BELDOCS: Više od 100 najboljih dokumentarnih filmova danas
15. BELDOCS: Više od 100 najboljih dokumentarnih filmova danas

15. BELDOCS: Više od 100 najboljih dokumentarnih filmova danas

Jubilarni, 15. BELDOCS festival, jedan od vodećih dokumentarnih filmskih festivala u ovom delu Evrope, biće održan od 11. do 18. maja u Beogradu.

U dvanaest programskih celina, premijerno u našoj zemlji, biće prikazano više od 100 najboljih dokumentarnih filmova danas.

– Ponosni smo što smo za 15 godina kontinuirano rasli, kao festival i kao organizacija. Ove godine, želimo posebno da privučemo novu publiku, jer znamo da uzbuđenje i strast ka smelim, autentičnim i kreativnim filmovima koje delimo, može da bude inspirativno za mnoge ljude. Imajući u vidu da je žanrovski gledano, dokumentarni film jedan od najbrže rastućih i u produkcionom smislu, ali i u pogledu sve veće popularnosti, sigurni smo da ćemo ponuditi jedinstveno festivalsko iskustvo – izjavila je Mara Prohaska Marković, direktorka Beldocs festivala.

– Posvećeni smo pronalaženju najboljih aktuelnih filmova, novim medijima i tehnologijama, upoznavanju sa vrhunskim autorima, umrežavanju filmskih stručnjaka, razvoju novih filmova. Želimo da, razvijanjem novih filmskih stvaralaca i autorskih izraza, utičemo na budućnost i da napravimo razliku u našem društvu. Radujemo se predstojećem jubilarnom Beldocs festivalu, koji je jedinstvena prilika da se premijerno u našoj zemlji pogledaju najbolji dokumentarci iz celog sveta – izjavio je Marko Grba Singh, umetnički direktor Beldocs festivala.

BELDOCS+ platforma za gledanje filmova

Pokrenuta je nova, regionalna platforma, BELDOCS+, na kojoj su dostupni dokumentarni filmovi sa ranijih izdanja festivala.

VoD platforma Beldocs + lansirana je sa ciljem unapređenja dostupnosti vrhunskih dokumentarnih filmova što većem broju gledalaca.

Platforma je dostupna u Srbiji i ostalim zemaljama zapadnog Balkana, kao i program festivala, putem ovog sajta.

Industry aktivnosti

U okviru Industry aktivnosti održaće se Beldocs in Progress, radionica i pitch, Beldocs Kids&Youth, radionica za razvoj projekata namenjenih mladima, i XR akademija, trodnevna radionica za razvoj projekata iz 13 zemalja, nakon kojih se dodeljuju novčane nagrade za filmske projekte za razvoj budućih filmova i organizuju sastanci sa predstavnicima fondova, televizija, VoD platformi, kompanija prodaje prava, producentskih kuća.

Preporučujemo na 15. BELDOCS festivalu

JFK Revisited: Through The Looking Glass u režiji Olivera Stouna. Film prati istragu ubistva američkog predsednika Džona Kenedija i iznosi mnoga dokumenta i svedočanstva koja potvrđuju da iza ubistva Kenedija stoji američka obaveštajna služba, CIA.

Babi Jar. Kontekst (Babi Yar. Context) i Gospodin Landsbergis (Mr. Landsbergis) u režiji ukrajinskog reditelja Sergeja Loznice. Babi Jar. Kontekst prati nacistički masakr 30 hiljada Jevreja tokom samo tri dana septembra 1941. Mr. Landsbergis je film o 2pevajućoj revoluciji“ u Litvaniji na putu ka nezavisnosti od Sovjetskog Saveza i njenom glavnom protagonisti Vitautasu Landsbergisu.

Zidovi puni snova (Dreaming Walls), u režiji Ameli van Elmt i Maje Diverdije, prikazuje završetak dugog luksuznog renoviranja legendarnog hotela „Čelsi“, čuvene oaze kontrakulture šezdesetih godina 20. veka i raja za poznate umetnike i intelektualce, kao što su bile Pati Smit, Dženis Džoplin i zvezde Vorholove fabrike. (danubeogradu.rs)