Naslovna » BG špijun » 16. Turneja Slobodne zone po Srbiji
16. Turneja Slobodne zone po Srbiji
16. Turneja Slobodne zone po Srbiji

16. Turneja Slobodne zone po Srbiji

Od 15. marta do 15. juna 2022. biće organizovana 16. Turneja Slobodne zone. Publika će imati priliku da pogleda devet najboljih festivalskih ostvarenja.

Ideja Turneje Slobodne zone jeste decentralizacija kulture i želja da se filmski sadržaj učini dostupnim publici u više od 50 gradova i manjih mesta u Srbiji, a kao i svake godine, sve projekcije na Turneji biće besplatne!

Pored gradova poput Pančeva, Zrenjanina, Novog Bečeja, u kojima se Turneja realizuje već dugi niz godina, ove godine je uspostavljena saradnja sa čak sedam novih mesta, među kojima su Pecka, Golubac, Vladičin Han… U ovom trenutku, u Obrenovcu, Pančevu i Osečini Turneja Slobodne zone već se realizuje, a do sredine juna, filmovi će se prikazivati i u Rumi, Kragujevcu, Somboru, Čačku…

Biće prikazani filmovi koji su na prošlogodišnjem izdanju Festivala, održanom od 4. do 9. novembra u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, osvajali najveće nagrade i/ili pokazali izuzetan potencijal kod publike i kritike,

Tako će se u okviru Turneje naći pobednički film Slobodne zone – „Profesor Bahman i njegovi časovi“, koji, kako sam naziv kaže, govori o načinu predavanja profesora Bahmana. Kada bi sva deca imala tako emotivno inteligentnog i strpljivog profesora poput Bahmana, svaki konflikt bi se rešavao razgovorom, a „Imagine“ Džona Lenona bi bila naša stvarnost.

Publika širom Srbije Srbije imaće priliku da pogleda i jedan od najgledanijih filmova sa prošlogodišnjeg izdanja Festivala, odlični dokumentarac „Najlepši dečak na svetu“. Čuveni reditelj Lukino Viskonti proputovao je Evropu tražeći dečaka za ulogu Tađa – personifikaciju lepote, za film „Smrt u Veneciji“. Pronašao je 15-godišnjeg Bjorna Andresena čiji će život promeniti kultna uloga.

Među odličnim dokumentarnim filmovima ove godine je i novo ostvarenje nagrađivanog reditelja Avija Mograbija. Film „Prve 54 godine: skraćeni priručnik za vojnu okupaciju“, kroz svedočenje izraelskih vojnika donosi priču o okupaciji palestinskih teritorija na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze. Mograbi od istorijskih činjenica konstruiše ironični priručnik kako okupirati tuđu teritoriju na više od 50 godina.

Igrani film „Bez kanjanja“ donosi takođe priču o vojnicima. Sada su u pitanju holandski vojnici na mirovnoj misiji na Bliskom Istoku, čije će živote zauvek promeniti susret sa lokalnim dečakom čiju su kozu slučajno ubili.

Dokumentarni film „Zabavi je došao kraj“, bavi se veoma savremenom temom, licem i naličjem frilensera koji zarađujući pružajuću usluge na Uberu, Amazonu i drugim velikim platfomrama. „Zabavi je došao kraj“ je dokumentarac koji se bavi nepostojećim radničkim pravima.

Film „Ja sam Greta“ donosi priču o trenutno najpoznatijoj ekološkoj aktivistkinji Greti Tunberg koja zna o klimatskim promenama više od 97% svetskih političara.

U okviru Turneje mlađa publika (14+), ali i starija, moći će da pogleda i filmove „Prvi sneg“, igrani finski film o 13-godišnjem Irancu čija porodica čeka azil u Finskoj, i „Moj tata hot dog“, film o ćerki koja je svom ocu podrška na putu promene karijere na koji je krenuo. Dok ga svi osuđuju, ona ga podržava u ostvarenju snova, i veruje da će on postati glumac.

Ponudom filmova za mlađu publiku motivišu se partneri da u saradnji sa lokalnim školama
organizuju projekcije za srednjoškolce.

Još jedan dokumentarac u ovogodišnjem izboru je film koji nije bio prikazan na Slobodnoj zoni, ali koji se svojom temom uklapa u ideju Turneje – „Fejt i Branko“, film koji govori o braku dvoje muzičara, Fejt koja iz Engleske putuje u Srbiju da upozna romsku muziku i Branka, violiniste romskog porekla u kojeg se zaljubljuje.

Na sajtu Slobodne zone pogledajte termine i lokacije 16. Turneje i informišite se o svim novinama putem društvenih mreža. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.

Jedan komentar

  1. Divna prilika za neke nove talente da iskazu svoj potencijal