Naslovna » Porodica » Deca » 52. Dečje muzičke svečanosti – DEMUS 2022
52. Dečje muzičke svečanosti - DEMUS 2022
52. Dečje muzičke svečanosti - DEMUS 2022

52. Dečje muzičke svečanosti – DEMUS 2022

Pedeset drugi DEMUS – Dečje muzičke svečanosti počele su danas takmičenjem „Zlatna sirena“ u Velikoj sali „Donka Špiček“ Dečjeg kulturnog centra Beograd.

Dečje muzičke svečanosti, kao jedine u našem gradu koje afirmišu rad muzičkih sekcija osnovnih škola Beograda, tradicionalno organizuje DKCB, u saradnji sa školama i organizacijom „Prijatelji dece Beograda“.

Program Dečjih muzičkih svečanosti obuhvata školsko, opštinsko i gradsko takmičenje, na kojem učestvuje više hiljada dece kao solisti, mali vokalni sastavi – dueti, terceti, kvarteti, vokalne grupe pevača, horovi, mali instrumentalni sastavi i orkestri. Takmičenje prati i ocenjuje stručni žiri u sastavu naših eminentnih profesora muzike.

Koordinator i muzički urednik je Mirjana Miličić Prokić.

Na današnjem Gradskom takmičenju u solo pevanju „Zlatna sirena“ mogli su se čuti najlepši dečji glasovi Beograda.

Ovo takmičenje nastalo je davne 1969. godine u tadašnjem Domu pionira, sadašnjem Dečjem kulturnom centru Beograd, u saradnji sa časopisom „Politikin zabavnik“ i održalo se do danas. Ovo tradicionalno takmičenje okuplja veliki broj darovite i muzikalne dece, učenika osnovnih škola, u cilju negovanja i izvođenja dečjih pesama za solo glas – a cappella i uz pratnju klavira. Takmičenje obuhvata tri nivoa (školski, opštinski i gradski) i tri žanra (klasična i savremena solo pesma, izvorna narodna pesma, koja se izvodi a cappella i dečja zabavna pesma koja se izvodi uz pratnju klavira).

Danas su se deca takmičila u pevanju klasičnih i savremenih solo pesama, dok će se u utorak 5. aprila, od 10.00, takmičiti pevajući izvorne narodne pesme a u petak, 8. aprila, dečje zabavne pesme.

U aprilu će biti održano i Gradsko takmičenje vokalnih grupa pevača, horova i malih instrumentalnih sastava i orkestara osnovnih škola Beograda (18. i 20. aprila, od 10.00), dok će revija pobednika takmičenja u svim kategorijama i žanrovima biti održana 10. maja, kada će pobednicima biti uručene diplome na Velikoj sceni „Donka Špiček“ u Dečjem kulturnom centru Beograd.

Ulaz na sve koncerte je slobodan. (danubeogradu.rs)