Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Aleksandar Madžar: Nastavak serijala „Betovenove klavirske sonate“
Aleksandar Madžar: Betovenove klavirske sonate
Aleksandar Madžar: Betovenove klavirske sonate

Aleksandar Madžar: Nastavak serijala „Betovenove klavirske sonate“

Peti i šesti koncert pijaniste Aleksandra Madžara iz ciklusa „Betovenove klavirske sonate“ biće održani 23. i 27. marta 2022. od 20.00, u Kolarčevoj zadužbini.

Nakon odlaganja zbog bolesti umetnika, peti koncert će biti održan 23. marta, a na program su op. 22, 26, op. 106.

Na koncertu u Velikoj dvorani Kolarca, 27. marta, na programu su op. 27, br. 1 i 2, op. 28, op. 90 i 101. (NAPOMENA: OVAJ NASTUP JE ODLOŽEN!)

Ulaznice za peti koncert, koji je trebalo da bude održan 27. februara, važe za resital 23. marta.

Predstojeći koncerti su nastavak ciklusa „Betovenove klavirske sonate“ koje je Madžar počeo da svira na prošlogodišnjem Bemusu i do sada je održao četiri od ukupno osam koncerata.

Betovenove klavirske sonate predstavljaju grandiozni vrhunac razvoja ovog žanra u delima Bečkih klasičara (Hajdn, Mocart, Betoven). Opus od 32 sonate pokriva spektar različitih tehničkih zahteva, od dela najjednostavnijih za izvođenje do velikih sonata (grande sonate) namenjenih koncertirajućim profesionalcima. Zbog važnog mesta koje imaju u formiranju svakog pijaniste, nimalo nije preterano poređenje po kojem su Bahova klavirska dela Stari zavet, a Betovenove klavirske sonate Novi zavet pijanističke literature.

Aleksandar Madžar se po završetku studija klavira na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu usavršavao kod najvećih svetskih pedagoga. Specijalizaciju je završio na prestižnom Konzervatorijumu „Čajkovski“ u Moskvi, a zatim i u Strazburu. Pažnju svetske javnosti privukao je pobedama na takmičenjima u Lidsu, Ženevi, Bolcanu i Milanu.

Bavi se pedagoškim radom kao profesor na Flamanskom kraljevskom konzervatorijumu u Briselu i na Akademiji za muziku i pozorište u Bernu. Nastupa sa vodećim orkestrima i solistima širom sveta. (danubeogradu.rs)