Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Beogradska filharmonija: Koncert – uspomena na Zorana Đinđića
Simon Höfele (foto: Marco Borggreve)
Simon Höfele (foto: Marco Borggreve)

Beogradska filharmonija: Koncert – uspomena na Zorana Đinđića

Beogradska filharmonija nastupiće sa dirigentom Marijom Venzagom i virtuozom na trubi, Simonom Hefeleom, u petak, 11. marta 2022. od 20.00, na Kolarcu.

Koncert u ovoj nedelji marta tradicionalno se posvećuje uspomeni na premijera Zorana Đinđića.

Neobičan miks raznovrsnog repertoara kao i vrsnih umetnika različitih generacija obeležiće predstojeći nastup Beogradske filharmonije. Spoj savremenog i tradicionalnog kroz prizmu duhovnosti biće prikazan kolažem dela – od Vagnerovog i Šumanovog Fausta, preko Bahovih duhovnih dela kojima je novi život udahnuo dirigent Leopold Stokovski, do Jostovog koncerta za trubu u spomen Četa Bejkera što je ujedno i domaća premijera ove kompozicije.

Drugi spoj, iskustva i mladosti, donose Mario Venzago za dirigentskim pultom i superstar na trubi Simon Hefele, prvi put sa orkestrom Beogradske filharmonije.

Idealna prilika za ljubitelje ovog instrumenta, džeza i legendarnog Četa Bejkera biće kompozicija „Pijeta“ K. Josta, koju će izvesti virtuoz, dobitnik najznačajnijih nagrada, etabliran na međunarodnom planu kao jedan od najuspešnijih trubača mlađe generacije. Iako nije u pitanju džez komad, kompozicija ima posvetu koja nagoveštava osnovnu muzičku ideju, a truba ulazi u teren džeza sa Bejkerovom raznovrsnošću i elegancijom.

Mario Venzago je glavni dirigent i umetnički direktor Bernskog simfonijskog orkestra, a vodio je orkestre iz Indijanapolisa, Geteborga, San Sebastijana, Bazela, Graca i mnoge druge.

Prvi put zajedno sa Beogradskom filharmonijom, diriguje izuzetno bogat repertoar sa puno dela na programu koje orkestar decenijama nije izvodio. Nakon Vagnerovog i Šumanovog „Fausta“ i domaće premijere Jostove kompozicije, Filharmonija izvodi Honegerovu „Liturgijsku simfoniju“, kao i čuvenu transkripciju Bahove Tokate i fugu u de-molu, Stokovskog. Ona je postala poznata najširoj publici kroz čuvenu Diznijevu Fantaziju za koju je dela dirigovao upravo Stokovski.

Ulaznice za ovaj koncert su u prodaji na filharmonijskoj blagajani i onlajn. (danubeogradu.rs)