Naslovna » Izlasci » Akcije » Beogradska Kritična masa 26. marta 2022.
Beogradska Kritična masa 26. marta 2022. - ruta
Beogradska Kritična masa 26. marta 2022. - ruta

Beogradska Kritična masa 26. marta 2022.

Beogradska Kritična masa počeće u subotu, 26. marta 2022. od 14.30, na Trgu Nikole Pašića, a trasa će biti dugačka 16 kilometara.

Na kraju vožnje, biciklistima će se obratiti predstavnici udruženja „Za naš kej“, „XR Srbija“, „Pravo na vodu“ i „Savski nasip“, koji će ukazati na probleme koje uzrokuje uzurpacija nasipa, obale i vodoizvorišta. Stanovnici Beograda će imati priliku da iskuse miris zrenjaninske vode u performansu na štandu „Limun bez nade“ i da vide i osete budućnost voda svih gradova ukoliko se dopuste brojni razarajući projekti koji prete vodoizvorištima.

Beogradska Kritična masa i poslednje subote u martu biće održana u organizaciji Udruženja „Ulice za bicikliste“, koji su u saopštenju dodali i ovo:

„Podsećamo da bi Savski nasip morao da koristi svim građanima i građankama, a ne samo nekolicini privilegovanih pojedinaca, i da obale reka pripadaju svim Beograđanima.

Pecaroši, ljubitelji ptica, biciklisti i rekreativci su ostali bez osam kilometara najlepše obale reke Save, koju je potpuno bespravno zauzela grupa bahatih pojedinaca.

Tokom prethodne decenije, na potezu od novobeogradskog bloka 45 pa do Ostružničkog mosta izgrađeno je preko 300 nelegalnih objekata, a posle se gradnja nastavila i dalje ka selu Boljevci. Sve ovo su nemo gledale nadležne gradske i opštinske inspekcije, nemušto se dobacujući pritužbama na divlju gradnju, nelegalni saobraćaj i ugrožavanje vodoizvorišta.

Po kruni nasipa automobili se voze kao da je u pitanju ulica, a ne pešačko-biciklistička zona, iako je po nasipima, prema Zakonu o vodama zabranjen saobraćaj.

UG ‘Ulice za bicikliste’ je podnelo na desetine prijava za nelegalnu vožnju vozila po nasipu ali se, nažalost, do današnjeg dana ništa nije rešilo, iako je nasip zvanično opredeljen da bude biciklistička staza!

Zbog ovoga, udruženje će podneti nadležnom tužilaštvu dve krivične prijave protiv nadležnih inspektora za nečinjenje po pitanju nelegalnog saobraćaja na Savskom nasipu, kao i zbog tolerisanja divlje gradnje i izbegavanja da se počinioci kazne, a nelegalni objekti uklone“.

Vožnja biciklista u subotu biće i obeležavanje kraja ovogodišnje Svetske nedelje voda. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.