Naslovna » Izlasci » Dani Beograda 2022: Beogradu, s ljubavlju!
Dani Beograda 2022: Beogradu, s ljubavlju!
Dani Beograda 2022: Beogradu, s ljubavlju!

Dani Beograda 2022: Beogradu, s ljubavlju!

Manifestacija Dani Beograda 2022, tradicionalno biće održana na više lokacija u prestonici od 16. do 19. aprila, pod sloganom „Beogradu, s ljubavlju!“

Manifestacija se održava u spomen na dva veoma bitna datuma iz istorije Beograda: na 16. april 878. godine kada se prvi put u istorijskim dokumentima pominje slovenski naziv grada Beograda, i na 19. april 1867. kada simboličnom predajom ključeva grada od strane turskih vlasti Beograd ponovo postaje srpski grad.

Bogat program sastavljen je od niza izložbi, koncerata, poseta pozorištima, muzejima, do javnih vođenja.

Ulaz je besplatan.

Dani Beograda 2022 – program

»»» Protokol

Petak, 15. april 2022.

 • 10.00… Polaganje cveća na spomen-obeležju na Kalemegdanu
  Biće angažovan muzički orkestar MUP-a i pitomci Vojske Srbije; biće priređena počasna paljba i upriličen prigodan dramski performans.
 • 12.00… Svečana sednica Skupštine grada Beograda

Utorak, 19. april 2022.

 • 12.00… Svečana dodela nagrada Grada Beograda

»»» Izložbe

Utorak, 29. mart – sreda, 20. april 2022.

 • Izložba „Iza objektivnosti: vizuelne metafore u nauci“
  Galerija Atrijum (BGB, Knez Mihailova 56)
  Autor: Ivan Umeljić, CPN

Sreda, 13. april – sreda, 20. april 2022.

 • Izložba „Nasleđe Beograda kroz objektiv Riste Marjanovića“
  Trg republike

»»» KoncertiZA DŽ - besplatno - vinjeta (autor ilustracije: Aleksandra Prhal)

Nedelja, 17. april 2022.

 • 11.00… Dečje beogradsko proleće 2022.
  Trg republike
  Festival ove godine u svom sadržaju ima splet dečijih pesama posvećenih Beogradu, u izvođenju dečijih horova i poznatih solista. Izvodiće se pesme legendarnog Aleksandra Koraća, Vojislava Vokija Kostića, Mihovila Logara, Radoslava Graića i dr. Učestvuju: Leontina i Hor „Čarolija“
 • 14.00… Pesme o Beogradu
  Trg republike
  Na velikoj pokrivenoj bini koncert će biti propraćen dramskim igrokazima o Beogradu, koji će se odigravati između numera, a u kome će učestvovati profesionalni glumci.
  Izvođači: Dušan Svilar, Ivana Peters, Ana Stanić, Ivan Milinković eks Legende, Vlada i Bajka i Lena Kovačević.

Ponedeljak, 18. april 2022.

 • 18.00… Gudači Svetog Đorđa
  Svečana sala Starog dvora
  Kamerni orkestar Gudači Svetog Đorđa ove godine obeležava jubilarnu, 30. godišnjicu od osnivanja ansambla (1992-2022). Tim povodom, u okviru manifestacije Dani Beograda 2022, Orkestar će upriličiti koncert na kom će kao gosti nastupiti učenici Baletske škole „Dimitrije Parlić“, baletski par u klasi profesorke Katarine Milinković.

»»» Šetnje kroz nasleđe Beograda

Cilj ovih šetnji je pored zabave i edukacije, ali i podizanje svesti o važnosti različitih slojeva istorije i negovanja kulture sećanja kod građana koji su važni činilac u procesu očuvanja i razvoja nasleđa kulture. U saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda biće organizovane javne šetnje kroz nasleđe Beograda…

Subota, 16. april 2022.

 • 11.00… Ulica Kneza Miloša

Šetnja sa stručnim saradnicama Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda pruža jedinstven uvid u spomeničko nasleđe Ulice kneza Miloša. Uz mogućnost neposrednog sagledavanja ukupnog graditeljskog fonda ovog prestižnog beogradskog bulevara, a pre svega 12 proglašenih spomenika kulture, publika će biti u mogućnosti da čuje istorijat razvoja ulice, analizu njenih kulturnih, arhitektonskih, urbanističkih, memorijalnih i drugih vrednosti. Sećanja na različite periode i političke prilike i sa njima u vezi primenjene arhitektonske postulate i stilove, obezbediće razumevanje konteksta iz kojih su iznikla ova kulturna dobra. Time će se kulturno nasleđe bolje razumeti što predstavlja prvi i najvažnijih korak u njegovom daljem očuvanju.
Mesto okupljanja: kod Osmatračnice sa Kajmakčalana u Pionirskom parku
Vode: Ksenija Ćirić i Bojana Ibrajter-Gazibara, istoričarke umetnosti
Broj posetilaca: 20 osoba po grupi/vođenju
Trajanje vođenja: do 90 minuta
Prijavite se OVDE.

Malo ljudi zna da se na prostoru današnjeg parka Gavrila Principa nalazio dvor kneza Miloša.
 • 13.00… Novi Beograd

Park prijateljstva utvrđen je za znamenito mesto i prirodno dobro Beograda. Okružen je najznačajnijim novobeogradskim građevinama – Palatom Srbija, Muzejom savremene umetnosti i Palatom Ušće. Park je memorijalnog karaktera formiran povodom Prve konferencije nesvrstanih u svetu održane u nekadašnjoj zgradi Saveznog izvršnog veća 1961. godine. Spomen-park arhitekte Milana Pališaškog zamišljen je kao muzej na otvorenom sa univerzalnom porukom mira svih naroda sveta. Ali to je samo polazna tačka ove šetnje. Iz Parka prijateljstva posetioci će krenuti ka Sava centru. Više reči o ovom zdanju biće na samoj lokaciji, ipak u objekat se neće ulaziti zbog aktuelnih radova ali će posetioci imati jedinstvenu priliku da sagledaju Sava centar kroz prizmu zaštite kulturnog nasleđa. Šetnja će se odatle nastaviti ka Bloku 22 i Bloku 23 koji se nalaze u neposrednoj blizini i koji predstavljaju krajnju tačku ove šetnje.
Mesto okupljanja: na ulazu u Park prijateljstva
Vodi: Ivana Vesković, istoričar umetnosti
Broj posetilaca: 20 osoba po grupi/vođenju
Trajanje vođenja: do 90 minuta
Prijavite se OVDE.

Kako je Beograd dobio najveći kongresni centar u jugoistočnoj Evropi i kako su nastali novobeogradski blokovi, neke su od zanimljivosti koje ćete čuti u okviru šetnje.

Nedelja, 17. april 2022.

 • 11.00… Tašmajdan sa Univerzitetskim centrom

Po prvi put ekskluzivno Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda organizuje šetnju koja će posetiocima razotkriti zanimljivosti o razvoju Bulevara kralja Aleksandra i transformaciji Beograda iz orijentalne varoši u prestonicu po uzoru na zapadnoevropske metropole. Dok se kroz novo uređenje prati transformacija od turske varoši ka modernom gradu, kroz upravne odluke – poput izmeštanja fišekdžija na periferiju – prepoznaje se politika čuvanja stare varoši i njenog planskog širenja naseljavanjem siromašnih zanatlija na ovom prostoru. Čitanje Hatišerifa na prostoru uz današnju crkvu Svetog Marka 1830. godine, zatim podizanje stare crkve i izmeštanje groblja iz Brankove ulice na prostor Tašmajdana, predstavljalo je polaznu tačku za afirmisanje novog prostora za život srpskog stanovništva.
Mesto okupljanja: ispred Glavne pošte u Takovskoj ulici
Vodi: Bojana Ibrajter-Gazibara, istoričar umetnosti
Broj posetilaca: 20 osoba po grupi/vođenju
Trajanje vođenja: do 90 minuta
Prijavite se OVDE.

Da li ste znali da se na prostoru današnje Zgrade Tehničkih fakulteta nalazilo trkalište?
 • 13.00… Dositej u Beogradu

Šetnja je posvećena jednom od najvećih srpskih prosvetitelja i književnika. Spomenik Dositeju Obradoviću danas se nalazi u Akademskom parku, zajedno sa spomenicima istaknutim srpskim naučnicima i predstavlja početnu tačku šetnje. Odatle će se nastaviti ka Zgradi Velike škole i Dositejevom liceju, a posetioci će imati priliku da čuju više o celini „Područje oko Dositejevog liceja“, jednom od najstarijih i najznačajnijih gradskih prostora u Beogradu u okviru kog su do danas sačuvani objekti od izuzetne vrednosti. Za neke od njih vezano je nastajanje i delovanje najznačajnijih ustanova u Srbiji iz vremena Prvog srpskog ustanka i ime Dositeja Obradovića.
Mesto okupljanja: ispred spomenika Dositeju Obradoviću (Akademski park)
Vodi: Ljubica Radovanović, istoričar umetnosti
Broj posetilaca: 20 osoba po grupi/vođenju
Trajanje vođenja: do 90 minuta
Prijavite se OVDE.

Spomenik Dositeju Obradoviću se prvobitno nalazio na drugoj lokaciji sa koje je premešten u Akademski park.

Ponedeljak, 18. april 2022.

 • 16.00… Opservatorija na Zvezdari

Šetnja kroz kompleks Astronomske opservatorije na Zvezdari nudi interesantan osvrt na istoriju i razvoj astronomske prakse na našem podneblju, ali i uvid u izvedene radove na ovom zdanju, njihov tok i izazove. Astronomska opservatorija, koja je počela sa radom 1891. predstavlja jednu od najstarijih naučnih institucija u Srbiji. Sagrađena je između 1929. i 1931. godine prema projektu arhitekte Jana Dubovog, kao kompleks sa Upravnom zgradom i paviljonima u koje je smeštena astronomska oprema. Posetioci će imati jedinstvenu priliku da vide veliki teleskop u zgradi velikog refraktora.
Vodi: Aleksandra Šević, arhitekta
Mesto okupljanja: ispred upravne zgrade Astronomske opservatorije Beograd u ulici Volginoj 7 na Zvezdari
Broj posetilaca: 20 osoba po grupi/vođenju
Trajanje vođenja: do 90 minuta
Prijavite se OVDE.

Pri podizanju Astronomske opservatorije u okolini nije bilo posađeno nijedno drvo. Danas se oko kompleksa nalazi čitavo prirodno dobro.

Utorak, 19. april 2022.

 • 16.00… Stari dvor

Poseta Zgradi Starog dvora predstavlja jedinstveno iskustvo. Podizanjem zgrade Starog dvora formiran je kompleks dvorskih objekata. Vremenom je nekadašnji izgled donekle izmenjen, ali je u osnovnim odnosima zgrada zadržala prvobitni raspored i izgled. Posetioci će imati priliku da se bliže upoznaju sa istorijom podizanja i značajem ovog zdanje, sa ulogom koju je ono imalo u bitnim istorijskim događajima i njegovom spomeničkom vrednošću.
Mesto okupljanja: glavni ulaz u Skupštinu grada Beograda
Vodi: dr Saša Mihajlov, istoričar umetnosti
Broj posetilaca: 20 osoba po grupi/vođenju
Trajanje vođenja: do 90 minuta
Prijavite se OVDE.

Da li ste znali da je ovaj objekat prvobitno bio namenjen za smeštaj gostiju kraljevske porodice i za održavanje svečanih prijema?

»»» Radionice

Ponedeljak, 18. april 2022.

 • 11.00 i 13.00… Radionice za decu „Upoznaj Beograd da bi ga više voleo“

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda pored šetnji koje su u prvenstveno namenjene odraslima, organizuje i program za naše najmlađe sugrađane. Radionica i predavanje će obraditi temu celina i zaštićenih prostora Beograda putem zanimljivih edukativnih zadataka. Program je namenjena deci uzrasta od šest do 10 godina. Deca će imati priliku da se upoznaju sa aplikacijom „Beograd znam da čuvam“ koja je ujedno i prvi kviz znanja o kulturnom nasleđu Beograda.
Mesto održavanja: Zgrada Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, Kalemegdan, Gornji grad 14
Vode: Ana Sibinović, etnolog i Slađana Milojević, dokumentarista
Broj posetilaca: 20 dece po grupi/vođenju
Trajanje radionice: do 90 minuta
Prijavi se OVDE.

Utorak, 19. april 2022.

 • 12.00… Beograd za decu

Inspirisani knjigom autora Jove Anđića „Beograd za decu“, biće organizovana radionica o Beogradu na kojoj će se deci predstaviti pomenuta knjiga, biće upoznata sa najznačajnijim istorijskim i kulturološkim zdanjima i spomenicima prestonice, poigraće se zanimljive geografije i proveriti znanje kroz zabavan i edukativan kviz.
Mesto: Dečje odeljenje „Čika Jova Zmaj“, Zmaj Jovina 1/I
Vodi: Biljana Petrović
Broj posetilaca: 25. dece, mlađi osnovnoškolski uzrast
Trajanje posetilaca: 45-60 minuta
Prijavi se OVDE.

Sreda, 20. april 2022.

 • 17.00… Beograd – Mihailov grad

Beograd – Mihailov grad, radionica je na kojoj će deca kroz uzbudljivu avanturu naučiti o običajima, kulturi i životu beogradskog stanovništva pre 150 godina. Kroz sponu između dva vremena, na prvi pogled međusobno udaljena, ali i slična u mnogim pojedinostima, sagledaćemo kvalitet i odlike jedne epohe u svetlu svakodnevnog života svih slojeva društva, naučnih i kulturnih dostignuća, životnih navika, privrede, sporta, dokolice… Izvođenje ovog programa predstavlja originalan čas nastave istorije, književnosti i muzičke kulture.
Mesto: Dečje odeljenje „Čika Jova Zmaj“, Zmaj Jovina 1/I
Vodi: Violeta Đorđević
Broj posetilaca: 30. dece, osnovnoškolski uzrast
Trajanje posetilaca: 60 minuta
Prijavi se OVDE.

Četvrtak, 21. april 2022.

 • 10.00… Volimo Beograd svakog dana puno

Inspirisani slikovnicom velikog pisca i pesnika za decu Dušana Radovića biće organizovana radionica na kojoj će se deca podsetiti bontona života u gradu, naučiti na koji način mogu doprineti njegovom očuvanju, naći će se u ulozi malih turističkih vodiča i od lego kockica sagraditi i zasaditi zeleni (Beo)grad.
Mesto: Dečje odeljenje „Čika Jova Zmaj“, Zmaj Jovina 1/I
Vodi: Jasna Brkić
Broj posetilaca: 25. dece, predškolski uzrast
Trajanje posetilaca: 45 minuta
Prijavi se OVDE.

»»» Besplatne posete ustanovama kulture Beograda

Biblioteka brada Beograda

1. Izložba „Posebni fondovi Biblioteke grada Beograda“
(Zavičajno odeljenje, Odeljenje periodike)
Mesto: Odeljenje za rad sa korisnicima, Kneza Mihaila 56.
Vreme: od 16. aprila do 30. maja, svakog radnog dana od 8.00 do 20.00, subotom od 8.00 do 14.00.

2. Marijada: Stogodišnjica svadbenih svečanosti kakve Beograd ni pre ni docnije nije video: Izložba knjiga i fotografija posvećenih venčanju kralja Aleksandra I i Marije Karađorđević 1922. godine.
Tri puna dana Beograd je živeo u znaku kraljevskog venčanja. Naslednici najznačajnijih svetskih dinastija sledili su protokole koje je režirao već proslavljeni Branislav Nušić, sve više nas vezujući za evropske kulturne obrazce.
Mesto: Salon sa grbovima Beograda – Odeljenje stare i retke knjige i knjige o Beogradu – Zavičajno odeljenje Biblioteke grada Beograda, Zmaj Jovina 1 / II sprat
Posetioci će knjigu moći da pogledaju od 18. aprila do 30. maja, svakog radnog dana od 8.00 do 20.00, subotom od 8.00 do 14.00.

3. Beogradski plavi: Izložba periodike i raznovrsne neknjižne građe posvećene najstarijem Beogradskom sportskom klubu (BSK), danas OFK Beograd
Posetioci će kroz multimedijalnu postavku moći da se upoznaju sa istorijatom i šarmom moćnog predratnog BSK-a, osnovanog daleke 1911. godine, kao i sa duhom fudbalske romantike koji je utkan u samo biće njegovog naslednika OFK Beograda.
Mesto: Fond periodike Biblioteke grada Beograda, Studentski trg 19
Posetioci će izložbu moći da pogledaju od 15. aprila do 15. maja, svakog radnog dana od 8.00 do 20.00, subotom od 8.00 do 14.00.

Muzej automobila Beograda

Zbirka Bratislava Petkovića
Majke Jevrosime 30
Muzej je otvoren za posetioce od 10.00 do 20.00.
Tokom trajanja manifestacije Dani Beograda 2022. Muzej automobila Beograd neće naplaćivati ulaznice posetiocima.

Pozorište lutaka „Pinokio“

Povodom 50 godina postojanja pozorišta biće prikazan dokumentarni film o pozorištu pod nazivom „Pola veka igre“.
Autor: Vojislav Savić
Mesto: Jugoslovenska kinoteka – Muzej kinoteke, Kosovska 11
Vreme: 18. april 2022. (18.00)
Ulaz slobodan

Centar za likovno obrazovanje Šumatovačka

Programi koje Centar za likovno obrazovanje Šumatovačka besplatno pruža Beograđanima od 16. do 19. aprila tokom trajanja Dana Beograda 2022:

Samostalna izložba Sonje Gajić, besplatan ulaz u galeriju za sve posetioce uz obavezno nošenje maski i držanje propisane distance.

Otvoreni ateljei u okviru umetničko-obrazovnih programa Centra, koji se realizuju kroz predavanja, vežbe, časove praktične nastave, kao i javne stručne i umetničke prezentacije biće dostupni svim zainteresovanim sugrađanima.

(danubeogradu.rs / danibeograda.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.