Naslovna » Izlasci » Festivali » FEST-ovih 50: Poštanske marke u čast 50. FEST-a
FEST-ovih 50: Poštanske marke u čast 50. FEST-a (foto: Dušan Milenković)
FEST-ovih 50: Poštanske marke u čast 50. FEST-a (foto: Dušan Milenković)

FEST-ovih 50: Poštanske marke u čast 50. FEST-a

Pošta Srbije objavila je posebne prigodne poštanske marke u čast velikog jubileja – 50. FEST-a, a edicija se zove „FEST-ovih 50„.

Ovo inovativno filatelističko izdanje predstavio je Ivan Karl, gradski sekretar za kulturu i predsednik Odbora Festa.

– Kada FEST, nadam se, napuni sto godina, sumnjam da će se koristiti telegrami i poštanske marke. Zato će ova specijalna i kolekcionarska edicija Pošte Srbije jednog dana imati filatelističku vrednost kao trag našeg festivala i vremena. Svet koji nas okružuje posle korone biće nov i za njega će trebati hrabrost za borbu, ideju i opstanak. Ispred nas su filmovi koji tek treba da budu snimljeni i pre svega izazovi koje nekad ni film ne može da predvidi. Budimo hrabri i kadri za novi svet i u njemu novi FEST, za novih pedeset godina – poručio je Karl.

Beogradski međunarodni filmski festival obezbedio je i mesto u istoriji srpske filatelije inovativnim rešenjem prigodnih poštanskih maraka u obliku filmske trake, na kojima će vizuelno za istoriju ostati sačuvani odabrani posteri festivala.

– Idejno rešenje govori o važnosti filmskog festivala koji je tokom pola veka postao deo kulturnog i javnog diskursa srpskog, evropskog i svetskog kulturnog prostora. Početak i kraj filatelističke filmske trake dosadašnjeg trajanja FEST-a obeleženi su kadrom, poštanskom markom sa posterima prvog i pedesetog festivala. Između njih se ređa pet kadrova vinjeta odabranih postera Festa, koji reprezentuju po jednu deceniju trajanja uzbudljive, gotovo epske, filmske priče, koju svi sa nostalgijom i ljubavlju pratimo i poznajemo – rekao je Adam Sofronijević, direktor „Srbijamarke“ u Pošti Srbije.

Autorka ove filatelističke edicije je Nadežda Skočajić, kreatorka maraka Pošte Srbije, koja je u 2014. godini ponela prestižnu nagradu za najlepšu poštansku marku Evrope po izboru publike. (Beoinfo)