Naslovna » Izlasci » Festivali » Guitar Art Fest 2022: Jorgos Dalaras u Kombank dvorani
Jorgos Dalaras (foto: Marios Teologis)
Jorgos Dalaras (foto: Marios Teologis)

Guitar Art Fest 2022: Jorgos Dalaras u Kombank dvorani

Međunarodno proslavljeni grčki pevač Jorgos Dalaras održaće veliki koncert 17. maja u Kombank dvorani na otvaranju 23. Guitar Art Fest-a (17-21. maj 2022).

Biće to peti beogradski koncert jednog od najvećih pevača tradicionalne rebetiko muzike svih vremena i višestruko dokazanog umetnika sa izrazitim humanitarnim radom iza sebe.

Dalaras će u Beogradu izvesti brojne bezvremene hitove iz karijere duge više od 40 godina, pevača će na beogradskom koncertu pratiti ansambl od 16 najboljih grčkih muzičara među kojima su poznate pevačice Violeta Ikari i Aspasia Stratigu. Koncert na svečanom otvaranju međunarodnog festivala gitare biće putovanje u Grčku kroz muziku buzukija i rebetika na gitari.

Ulaznice za ovaj koncert dostupne su od 4. marta po cenama od 2.590 do 6.590 dinara, na blagajni Kombank dvorane, i putem prodajne mreže Tickets.rs. Informacije i VIP rezervacijena telefon 0114016002; 064 1407583 ili mejlom na office@gaf.rs.

Jorgos Dalaras – legenda!

Legendarni pevač iz Pireja ove je godine završio još jedan u nizu uspešnih projekata pod nazivom „Kavafis“, koji pod kompozitorskim vođstvom Aleksandrosa Karozasa kombinuje stihove grčkog pesnika Konstantina Kavafija u izvođenju čuvenog Bečkog kamernog orkestra i Bečkog akademskog hora čiji je solista bio upravo Dalaras.

Ovo izdanje dopunilo je već impresivnu diskografiju koju čini 85 samostalnih albuma prodatih u blizu 20 miliona primeraka, što je i danas nenadmašen tiraž u Grčkoj. Brojke rastu kad se tome doda još preko 70 albuma na kojima gostuje drugim velikanima kao što su Mikis Teodorakis, Sting, Paco de Lucia, Al di Meola, Bruce Springsteen ili saradnje sa institucijama poput holandskog Metropol orkestara, Izraelske filharmonije, Ruskog narodnog orkestra i hora Nemačke opere.

Brojni pozivi za nastup stizali su i od strane Vaseljenskog patrijarha, Nelsona Mandele, pariske „Olimpije“, londonske kraljevske dvorane „Royal Albert Hall“ ili Ujedinjenih nacija za jedinstveni koncert u antičkom amfiteatru u Delfima. Tokom četiri decenije na sceni, Jorgos Dalaras nastupio je na više hiljada koncerata, od kojih su 1983. godine održana dva istorijska, uzastopna na Olimpijskom stadionu u Atini sa preko 160.000 posetilaca o kojima je tad pisao i prestižni muzički magazin „Rolling Stone“.

Posebno zanimljivu, višedecenijsku saradnju i prijateljstvo beleži sa Goranom Bregovićem još od 1999. godine kada su zajedno snimili album i održali koncert na Aristotelovom trgu u Solunu u znak podrške narodu Srbije i Crne Gore tokom NATO bombardovanja.

Iste godine, tokom bombardovanja, Dalaras je održao humanitarni koncert i u Beogradu, a to je bio drugi njegov dolazak u glavni grad Srbije, nakon što je 1995. održao još jedan humanitarni koncert za pomoć u ratu stradaloj deci u Bosni i Hercegovini.

Njegov istaknut humanitarni aktivizam prepoznale su i Ujedinjene nacije čiji je Ambasador dobre volje od 2006. godine, upravo unutar Visokog komesarijata za izbeglice (UNHCR) budući da je i sama Dalarasova porodica bila proterivana tokom političkih sukoba Grčke i Turske. Njegov otac Lukas takođe je bio poznati pevač rebetika, a cela familija Dalaras dala je više generacija priznatih muzičara. (danubeogradu.rs)