Naslovna » Izlasci » Izložbe » Istorijski muzej Srbije: Besplatan ulaz povodom Međunarodnog dana žena
Istorijski muzej Srbije: Besplatan ulaz povodom Međunarodnog dana žena (detalj sa izložbe u Konaku kneza Miloša)
Istorijski muzej Srbije: Besplatan ulaz povodom Međunarodnog dana žena (detalj sa izložbe u Konaku kneza Miloša)

Istorijski muzej Srbije: Besplatan ulaz povodom Međunarodnog dana žena

Istorijski muzej Srbije se i ove godine pridružuje obeležavanju Međunarodnog dana žena, u utorak, 8. marta 2022, i organizuje besplatan ulaz na izložbe.

Na Trgu Nikole Pašića 11 može da se vidi izložba „Od bidermajera do Mediale – Slikarstvo 19. i 20. veka u Istorijskom muzeju Srbije“, kao i stalna postavka u Konaku kneza Miloša.

Izložba u IMS-u autorke Tijane Jovanović Češke, po prvi put publici predstavlja, isključivo sa umetničkog aspekta, izabrana likovna dela rađena u tehnici ulja.

U tematskom pogledu, na izložbi dominiraju portreti različitih kategorija: ustanički, dinastički, vojni, vladarski, građanski, portreti rađeni u seoskim sredinama i dečji, a zastupljeni su i pejzaži, istorijske kompozicije i ikone, kao primerci religioznog slikarstva.

Izložba obuhvata gotovo dvesta originalnih slika, kao i skica i kopija svih značajnih slikara sa ovih prostora u prethodna dva veka: Arsenija Petrovića, Uroša Kneževića, Živorada Nastasijevića, Paje Jovanovića, Uroša Predića, Đorđa Krstića, Stevana Todorovića, Branislava Mirkovića, Miodraga Miće Popovića, umetnika okupljenih u grupi „Mediala“ i mnogih drugih.

Na izložbi su po prvi put javnosti predstavljena i nedavno nabavljena dela, poput portreta kralja Aleksandra Karađorđevića, rad Spiridona Bocarića, i portreta kraljice Marije Karađorđević, rad Vasilija Eškićevića. Po prvi put se izlaže i nekada cenzurisana slika Miodraga Miće Popovića „7. juli – Ustanak 1941“, koju je Muzej naručio za potrebe stalne postavke u Beloj Crkvi, rađene povodom obeležavanja godišnjice ustanka.ZA DŽ - besplatno - vinjeta (autor ilustracije: Aleksandra Prhal)

Stalna postavka u Konaku kneza Miloša u Topčideru, nekadašnjem dvoru kneza Miloša, nastoji da prikaže borbe za konačno oslobođenje od viševekovne osmanske vlasti u Prvom i Drugom srpskom ustanku, napore i iskušenja njihovih pokretača i voždova, rodonačelnika novovekovnih srpskih dinastija – Karađorđa Petrovića i Miloša Obrenovića, i značaj i zasluge njegovih naslednika iz dinastije Obrenovića u drugoj polovini 19. veka, kada je nakon sticanja samostalnosti obnovljena kraljevina 1882. i nastavljeno jačanje moderne srpske države.

Stalna postavka pruža posetiocima jedinstvenu priliku da vide brojne originalne predmete koji su pripadali voždu Karađorđu, knezu Milošu i njegovim naslednicima, kao i primerke naoružanja znamenitih ustanika – Hajduk Veljka, Pop Luke Lazarevića, Janka Katića, Petra Dobrnjca i drugih.

Postavku upotpunjuju originalna platna poznatih slikara poput Paje Jovanovića, Veljka Stanojevića, Đure Jakšića, Petra Ranosovića, Božidara Prodanovića i portreti kneza Miloša, dela Uroša Kneževića, Pavela Đurkovića i Jozefa Grandauera.

Autori stalne postavke u Konaku kneza Miloša su kustosi Vladimir Merenik, Katarina Mitrović i Dragana Vidović. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.