Naslovna » BG svaštara » Književnost » Kreativni centar: Džulija Donaldson – Crvenci i Plavci
Kreativni centar: Džulija Donaldson - Crvenci i Plavci
Kreativni centar: Džulija Donaldson - Crvenci i Plavci

Kreativni centar: Džulija Donaldson – Crvenci i Plavci

U izdanju Kreativnog centra objavljeni su Crvenci i Plavci – nova slikovnica Džulije Donaldson, najpopularnije britanske autorke dečjih knjiga.

Ljubitelji njenih knjiga će biti oduševljeni izuzetnim ilustracijama, majstorskom pričom u stihovima, dramatičnim zapletom uz obilje humora i neočekivano srećnim rešenjem na kraju.

U ovoj uzbudljivoj priči u stihu upoznajemo dve porodice koje nikako ne žele da imaju veze jedna s drugom! Međutim, jednog dana Bili (Plavac) upoznaje Žanetu (Crvenku) i između njih se rađa ljubav. Njihove porodice ne odobravaju tu vezu i zato Bili i Žaneta odlučuju da pobegnu u svemir u raketi Crven-deke.

Crvenci i Plavci zajedno kreću u potragu kako bi pronašli i vratili kući mlade zaljubljene begunce. Dok lutaju svemirom, upoznaju razna druga bića, ali i jedni druge…

U knjizi je zastupljeno nekoliko tema koje su podjednako značajne: predrasude i važnost njihovog prevazilaženja, prihvatanje različitosti, tolerancija, i ono najvažnije – ljubav koja uvek pobeđuje. Zbog svega toga su „Crvenci i Plavci“ s pravom dobili nagradu British Book Award 2020 za najbolju slikovnicu za decu u Velikoj Britaniji.

Po motivima ove knjige 2021. godine urađena je pozorišna predstava u Velikoj Britaniji, a reditelj Tobi Mičel rekao je da je ova priča poput Romea i Julije, ali sa vanzemaljcima i srećnim krajem.

Slikovnicu „Crvenci i Plavci“ ilustrovao je Aksel Šefler, koji je sa Džulijom Donaldson već sarađivao na knjigama „Grozon“, „Grozonovo dete“, „Zbunjeno majmunče“, „Prutko“ i „Gužva na metli“.

„Džulija je do sada pisala o svakom mogućem predmetu na zemlji – od prutića i puževa do drumskih pljačkaša, tako da smo morali da se preselimo u svemir! Sviđa mi se poruka ove knjige, koja kaže da treba da prigrlimo one koji se razlikuju – da oni zapravo nisu toliko drugačiji od nas i da je moguće da budemo prijatelji (ovo mi je posebno važno jer sam otac deteta iz nemačko-francuskog braka, a zna se da su kroz istoriju Nemci i Francuzi često bili na suprotnim stranama). Uživao sam u slobodi da nacrtam blesave vanzemaljce, kao što je i Džulija uživala dok je izmišljala sve te otkačene reči. Pitam se šta li će smisliti sledeće?“, prokomentarisao je Aksel Šefler.

Kreativni centar: Džulija Donaldson - Crvenci i Plavci

Svake večeri milioni dece širom sveta čitaju ili slušaju neku od priča Džulije Donaldson. O uspehu njenih knjiga svedoči i činjenica da se u Velikoj Britaniji otprilike na svakih 11 sekundi proda jedna njena knjiga. Između 2010. i 2019. godine u Velikoj Britaniji prodato je više od dvadeset sedam miliona knjiga Džulije Donaldson, što je, prema poznatom istraživanju tržišta knjiga, čini najtiražnijom autorkom u protekloj deceniji.

U izdanju Kreativnog centra do sada je objavljeno deset knjiga Džulije Donaldson, a u planu je još nekoliko novih naslova koje možete očekivati tokom ove i naredne godine. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.