Naslovna » Izlasci » Akcije » Mart 2022 – Mesec frankofonije
Mart 2022 - Mesec frankofonije
Mart 2022 - Mesec frankofonije

Mart 2022 – Mesec frankofonije

Mart 2022 – Mesec frankofonije i ove godine biće obeležen brojnim događanjima koje organizuju kulturne i obrazovne ustanove i udruženja.

U saradnji sa frankofonim ambasadama i predstavništvima u Srbiji razne institucije prirediće izložbe, predavanja, takmičenja, književne razgovore i debate, filmske revije i plesne nastupe,

Na programu manifestacije Mesec frankofonije su i osvrti na nezaboravna dela francuskih velikana – pisaca Molijera i Alen-Rob Grijea, glumca Iva Montana i lingviste Marsela Kurtijadea, specijaliste za romski jezik.

Posvećenost mladima, položaju žena i pitanjima rodne ravnopravnosti, kojima Međunarodna organizacija frankofonije pridaje posebnu pažnju, biće u fokusu i ove godine.

Uživo ili onlajn gostovaće tri frankofone književnice – Belgijanke Kristin Avanten i Natali Sovronek i Francuskinja Kamij Lorans.

Srpska reperka Sajsi Em Si proglasiće najbolja rep ostvarenja na konkursu Rep na francuskom. Frankofoni diktat i ove godine okupiće ljubitelje francuskog pravopisa. Mladi pevači će se okušati u izvođenju pesama na francuskom – u Kladovu, Nišu, Novom Sadu i Beogradu, a finalisti će nastupiti 26. marta u Nišu.

Na programu su i druga takmičenja iz najrazličitijih oblasti koja vode u svet frankofonije, a frankofone ambasade organizovaće posete za učenike.

Srbija je 2018. godine dobila status pridružene članice Međunarodne organizacije frankofonije. Brojnost i posvećenost učesnika i organizatora manifestacije Mesec frankofonije dokaz su opredeljenosti Srbije za napredovanje na putu ka dobijanju statusa punopravne članice ove organizacije, koja među svojim članicama potkrepljuje promovisanje francuskog jezika, a ujedno i višejezičnost i kulturnu raznovrsnost, zalaganje za mir, demokratiju i ljudska prava, podršku u oblasti obrazovanja i istraživanja i razvoj saradnje u skladu sa održivim razvojem.

Ovde preuzmite program manifestacije Mesec frankofonije 2022 (272 downloads)

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.

Jedan komentar

  1. Preuzela PDF i jedva cekam da sve ispratim, divan je program