Naslovna » Izlasci » Festivali » Martovski festival 2022 u Domu omladine Beograda
Martovski festival 2022 u Domu omladine Beograda
Martovski festival 2022 u Domu omladine Beograda

Martovski festival 2022 u Domu omladine Beograda

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma – Martovski festival 2022 – biće održan u Domu omladine Beograda od 29. marta do 2. aprila.

U prestonicu tim povodom dolazi veliki broj umetnika, ne samo iz Srbije, već i iz regiona i sveta. Ovo će biti 69. izdanje festivala pa će sledeće godine biti proslavljen veliki jubilej – sedamdesetogodišnjica manifestacije.

Jedan od najdugovečnijih beogradskih festivala osnovao je Grad Beograd, a priprema ga tim iz Doma omladine Beograda.

Takođe, istakao je da je prvi put ove godine uvedena kategorija Međunarodnog kratkometražnog filma u svim filmskim rodovima. Ove godine pripremljene su i radionice na kojima će učestvovati mladi autori.

Martovski festival: Filmovi, radionice, tribine, promocije…

Jedan od najstarijih filmskih festivala u Evropi i svetu ove godine trajaće pet dana, a publici će predstaviti bogat filmski program u nekoliko nacionalnih takmičarskih kategorija:

  • dokumentarni film do i preko 50 minuta,
  • eksperimentalni film i video art,
  • animirani film i
  • kratki igrani film.

Od ove godine novina je da će u međunarodnom takmičarskom programu biti zastupljeni svi rodovi kratkometražnog filma, a ne samo kratki igrani film, kako je to do sada bila praksa.

Umetnički direktor Martovskog festivala Dejan Dabić najavio je da će u takmičarskom programu biti prikazano 77 filmova.

Planirane su brojne premijere, specijalne projekcije, stručni programi i tribine za profesionalce i studente, razgovori sa gostima festivala, master-klasovi, promocije knjiga i drugi prateći programi.

Pored takmičarskog, Martovski festival imaće tradicionalno i bogat revijalni filmski program podeljen u celine „Svetska panorama„, „Regionalna panorama“ i „Domaća panorama„. Publika će imati priliku da pogleda mnoge filmske premijere, dela značajnih domaćih i međunarodnih autora, kao i selekcije ostvarenja sa značajnih evropskih festivala kratkometražnog i dokumentarnog filma.

Preuzmite program 69. Martovskog festivala (42 downloads)

Cena ulaznice je 250 dinara, dok studenti filmskih akademija, kao i do sada, uz indeks mogu besplatno da posećuju projekcije.

Više informacija pronađite na OVOM LINKU.

(danubeogradu.rs)

loading...