Naslovna » Izlasci » Film » Novi filmovi u bioskopima: Povezi me
Novi filmovi u bioskopima: Povezi me
Novi filmovi u bioskopima: Povezi me

Novi filmovi u bioskopima: Povezi me

Miljenik publike širom sveta, film „Povezi me“ japanskog reditelja Rjusukea Hamagučija, prikazivaće se u domaćim bioskopima od četvrtka, 17. marta 2022.

Dovoljno govore i publika i nagrade. Film „Povezi me“ do sada je osvojio brojne nagrade, među njima i Zlatnu palmu za najbolji scenario, BAFTA nagradu za najbolji strani film, bio je u nominacijama za najbolji strani film za nagradu Zlatni globus i u čak četiri kategorije u trci za Oskara. Film je u Srbiji imao premijeru na Festivalu autorskog filma.

Zasnovan je na kratkoj priči „Drive My Car“, čuvenog japanskog pisca Harukija Murakamija koja se nalazi u knjizi „Muškarci bez žena“.

Pozorišni reditelj Jusuke posle smrti žene, priprema predstavu „Ujka Vanja“ za pozorišni festival u Hirošimi. Dobija šofera – najćutljiviju
devojku koju je sreo i koja za vreme njegovog boravka u tom gradu vozi njegov voljeni Saab 900.

Ćutanje, vožnja, Hirošima i „Ujka Vanja“ – sve je to namerno birano da bude jedna lepa šira priča o pronalaženju svrhe i o tome kako nastaviti život nakon gubitka. Nežni odnosi među likovima i neverovatno razumevanje koje su likovi izgradili među sobom, ostaće dugo u sećanju nakon gledanja filma.

I publika i kritika kažu da se oseća duh Harukija Murakamija u ovom filmu – zaplet i odnos među likovima je začudan i na prvi pogled priče nemaju mnogo veze jedno sa drugim. Ali, poput delova slagalice, na kraju se čini da je iz svakog susreta izašao jedan deo koji se na kraju savršeno uklopio u celu sliku.

Originalni naziv filma i prevod na srpski: Doraibu mai ka / Povezi me. Početak prikazivanja: 17. mart 2022. Dužina trajanja: 179 minuta. Država i godina proizvodnje: Japan / 2021. Žanr: drama. Uoge: Hidetoshi Nishijima, Toko Miura, Masaki Okada, Reika Kirishima, Yoo-rim Park. Reditelj: Ryusuke Hamaguchi.
(danubeogradu.rs)