Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Opera i teatar Madlenianum: Fantasia Italiana
Opera i teatar Madlenianum: Fantasia Italiana (detalj sa plakata)
Opera i teatar Madlenianum: Fantasia Italiana (detalj sa plakata)

Opera i teatar Madlenianum: Fantasia Italiana

U četvrtak, 21. aprila 2022. od 19.30, na Velikoj sceni Opere i teatra Madlenianum biće održan koncert pod nazivom „Fantasia Italiana“.

U suorganizaciji sa Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu, Madlenianum organizuje nastup italijanske zvezde klasične muzike, pijanistkinje Kristijane Pegoraro (Cristiana Pegoraro), u pratnji Orkestra Opere i teatra Madlenianum. Dirigovaće Lorenco Porcio (Lorenzo Porzio), a umetnici će interpretirati čuvene stavove, uvertire i intermeca italijanskih majstora u novim aranžmanima za klavir i orkestar, dok će se dirigent predstaviti i jednom svojom kompozicijom: „Dvanaesta noć – serenada za gudače“.

Karte po cenama od 1.200 i 1.400 RSD su u prodaji.

Pijanistkinja italijanskog porekla Kristijana Pegoraro, koju Njujork tajms oslovljava kao „umetnicu najvišeg kalibra“, nastupala je na najprestižnijim scenama u Evropi, Sjedinjenim Državama, Južnoj Americi, Aziji i Australiji.

Pegoraro je, po mišljenju kritičara, „među najboljim interpretatorima kubanske i južnoameričke muzike“, koja je evropskoj publici premijerno predstavila dela latinoameričkih kompozitora Astora Pjacole, Hoakina Nina i Ernesta Lekuona.

Dirigent Lorenco Porcio je od 1996. je glavni orguljaš u Bazilici Svete Marije u Parioliju (Rim). Nastupao je kao solista i pratio polifone horove u nekim od najprestižnijih katedrala i dvorana u Italiji.

Karijeru je započeo kao dirigent orkestra učeći kod Frančeska Karotenuta i Marka Boemija i pohađao master časove Pjera Beluđija. Od 2004. piše i izvodi muziku na klaviru i orguljama. Godine 2012. osnovao je Orkestar i hor državne škole Convitto Nazionale Vittorio Emanuele II u Rimu.

Od novembra 2014. Lorenco Porcio je u UNICEF-u. Zbog velikih zasluga proisteklih iz njegovog rada, predsednik Italije, Karlo Azeljo Čampi, dodelio mu je titulu Vitez Republike. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.