Naslovna » BG servis » Pojačana kontrola brzine kretanja vozila od 21. do 27. marta 2022.
Uprava saobraćajne policije: Pojačana kontrola brzine kretanja vozila (foto: Pixabay)
Uprava saobraćajne policije: Pojačana kontrola brzine kretanja vozila (foto: Pixabay)

Pojačana kontrola brzine kretanja vozila od 21. do 27. marta 2022.

Pripadnici Uprave saobraćajne policije od 21. do 27. marta 2022. sprovešće akciju pojačane kontrole saobraćaja, saopšteno je iz MUP-a Srbije.

Akcija će biti usmerena na kontrolu brzine kretanja vozila, a sprovodi se u trideset evropskih zemalja koje su članice Mreže saobraćajnih policija Evrope – ROADPOL.

U okviru ove akcije, u četvrtak, 24. marta, realizovaće se takozvani „Speed Marathon“, tokom kog će na svim najvažnijim putnim pravcima brzina biti merena neprekidno, u trajanju od 24 časa.

Saobraćajna policija će svakoga dana angažovati sve raspoložive uređaje za merenje brzine kretanja – ručne radare, radare u sistemima video-nadzora i uređaje za merenje brzine u vozilima bez obeležja policije („presretačima“), dok će na auto-putevima biti merena i prosečna brzina kretanja vozila.

Ministarstvo naglašava da će u cilju zaštite bezbednosti pešaka brzina biti merena i u zonama pešačkih prelaza.

Svaki kontrolisani vozač biće alkotestiran, dok će saobraćajna policija, prilikom zaustavljanja svakog motornog vozila koje prekorači dozvoljenu brzinu kretanja, izvršiti kontrolu da li vozači i putnici u vozilu koriste pojase na načine koje su predvideli proizvođači vozila.

U prva dva meseca ove godine, na putevima u Srbiji dogodila se 61 saobraćajna nezgoda sa poginulim licima, a u gotovo polovini tih nezgoda kao jedan od uticajnih faktora javljala se neprilagođena brzina uslovima saobraćaja i stanju puta.

Takođe, tokom navedenog perioda, saobraćajna policija sankcionisala je približno 65.000 vozača zbog učinjenog prekršaja prekoračenja brzine, što je dvostruko više u odnosu na prva dva meseca 2021. godine. (danubeogradu.rs)

loading...