Naslovna » Izlasci » Pozorište » Pozorište lutaka „Pinokio“: Pola veka igre
Pozorište lutaka "Pinokio": Pola veka igre (foto: Pozorište lutaka "Pinokio")
Pozorište lutaka "Pinokio": Pola veka igre (foto: Pozorište lutaka "Pinokio")

Pozorište lutaka „Pinokio“: Pola veka igre

Najveće lutkarsko pozorište u Srbiji, Pozorište lutaka „Pinokio“, obeležava 50 godina postojanja. Svečana proslava biće održana u petak, 1. aprila 2022.

Proslava, čiji je slogan „Pola veka igre„, počeće na platou ispred pozorišta u 19.45, koncertom Orkestra policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije.

Program će se nastaviti u pozorišnoj sali, gde će biti održana svečana dodela nagrada i priznanja a nakon toga premijerno izvođenje ansambl predstave „Bajka o začaranoj lepotici„, reditelja iz Bugarske, Slavča Malenova.

U okviru proslave jubileja, biće priređena i promocija monografije, koja će prikazati rad pozorišta od osnivanja 1972. godine, do danas, a kao deo programa manifestacije „Dani Beograda“, 18. aprila od 18.00 u Muzeju Jugoslovenske kinoteke (Kosovka 11) premijerno će biti prikazan dokumentarni film o 50 godina postojanja Pozorišta lutaka „Pinokio“ – „Pola veka igre“, autora Vojislava Savića i scenaristkinje Jelene Paligorić Sinkević.

Pozorište lutaka „Pinokio” osnovao je Živomir Joković kao putujuće pozorište „Pinokio“ 1972. godine. Svoje sedište u Zemunu, pri Radničkom univerzitetu, dobija 1973. godine, kada i menja ime u Pozorište lutaka „Pinokio“.

Tokom leta 2014. godine Pozorište se seli na Novi Beograd, u zgradu bivšeg bioskopa „Jugoslavija“, koja je Pozorištu dodeljena od strane Skupštine Grada Beograda na 20 godina korišćenja. Pozorište lutaka „Pinokio“ danas je jedino profesionalno pozorište lutaka u Beogradu i predstavlja jednu od najznačajnijih dečijih kulturnih institucija Srbije.

Pozorište lutaka „Pinokio“: Premijera predstave „Bajka o začaranoj lepotici“

„Bajka o začaranoj lepotici“ je scenska adaptacija narodne priče, čiji je naslov u originalu „Lamяta Černodreha“, u kojoj se govori o začaranoj devojci iz Ružine šume. Adaptacija „Bajka o začaranoj lepotici“ ima dinamičnu intrigu, interesantne likove i zanimljive dijaloge, koji su pogodni za scensku izvedbu.

Priča je namenjena deci predškolskog i školskog uzrasta, a poruka, koja je skrivena u njoj je veoma značajna.

Ova bajka može da pomogne malim gledaocima da se povežu sa vrednostima koje su skrivene duboko u ovoj priči i s problemima koji ih očekuju u budućnosti. Sve to, je veoma važno baš danas, kada se život razvija jako dinamično.

U predstavi igraju: Goran Popović, Željka Mandić, Borko Sarić, Lako Nikolić, Zorana Milošaković-Tasić, Jovan Popović, Nela Nikolić, Ljiljana Živić, Biljana Mihajlović, Dragana Vasić, Nikola Mijatović i Đorđe Kadijević. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.