Naslovna » Blog » Akcije i reakcije » Teatar Levo: „Rastibuđilizovane klejbezable“ za Ginisovu knjigu rekorda
Članovi Teatra Levo (foto: Teatar Levo / privatna arhiva)
Članovi Teatra Levo (foto: Teatar Levo / privatna arhiva)

Teatar Levo: „Rastibuđilizovane klejbezable“ za Ginisovu knjigu rekorda

Beogradsko amatersko pozorište Teatar Levo 13. marta 2022. obeležilo je 46 godina od prvog izvođenja predstave „Rastibuđilizovane klejbezable“.

Sa više od 1500 izvođenja ova neprofitabilna predstava, koja se izvodi u produkciji Teatra Levo od 1976. godine, konkurisaće i za Ginisovu knjigu rekorda.

Ova predstava je obeležila, a i dalje obeležava pozorišni život prestonice.

Šta su to klejbezable? Klejbezable su trominutne drame i slično koje traju pet minuta, tačnije svojevrsni niz skečeva koji parodiraju našu stvarnost očito nepromenjenu više od četiri decenije.

Stvarnost je u Klejbezablama baš onakva kakva jeste: bez scenografije, muzike, scenskih efekata…

„Rastibuđilizovane klejbezable“ su igrane širom nekadašnje i sadašnje Evrope: od Portugala do Poljske, i od Holandije do juga Italije. Na srpskom, ali i na francuskom, italijanskom, engleskom, portugalskom, mađarskom… Igrane su u avionu, u bazenu, naravno, praznom, u pećini, u kasarni, na trajektu, na gradilištu, u fabrici, u školi, u kafani, na granici, na ulici, u elitnim evropskim pozorištima, za svoju dušu i na prestižnim festivalima…

U ovoj predstavi igrali su veliki umetnici poput Žike Milenkovića, Mirjane Karanović, Nemanje Janičića… Često su izvođene i u produkciji drugih pozorišta širom sveta, a bile su i inspiracija za mnoge pozorišne predtave.

Ali, gde god su i kako god su igrane, slale su snažnu poruku i ostavljale publiku da bez daha balansira na tankoj liniji između smeha i suza.

Idejni tvorac, autor, pisac i reditelj ove predstave je Milan D. Vukotić (1946-2007). Završio je Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu i neponovljivo se igrao svim umetničkim žanrovima. U Teatru Levo režirao je između ostalog i predstave „Tomas Mor“, „Orfej i Euridika“, „Pikova dama“… Bio je dugogodišnji umetnički direktor Teatra Levo. Osim što je bio pozorišni reditelj, bio je i slikar, pisac, filozof i osnivač paralelne pedagogije.

Tokom svojih mnogobrojnih kreativnih putovanja, najviše se posvećivao deci kroz apsolutno predavanje svojoj misiji „Stvori od sebe pesnika“. Napisao je i izdao dela koja su prevedena na mnoge jezike: „Priče za plavo“, „Zagonetni Iksilon“, „Trinaesti jezik“… Živeo je i radio u mnogim zemljama sveta.

Pored ove predstave, ansambl je tokom marta poklonio publici besplatno još pet svojih najposećenijih predstava i to u okviru Meseca pozorišta u Teatru Levo, a povodom svetskog Dana pozorišta.

(Anika Lehki, umetnička direktorka Teatra Levo, za danubeogradu.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.