Naslovna » Izlasci » Festivali » VII Festival dečjeg video klipa KIDIKEM: Izvan granica
VII Festival dečjeg video klipa KIDIKEM: Izvan granica (detalj sa plakata)
VII Festival dečjeg video klipa KIDIKEM: Izvan granica (detalj sa plakata)

VII Festival dečjeg video klipa KIDIKEM: Izvan granica

Sedmi Festival dečjeg video klipa KIDIKEM biće održan u subotu, 5. marta 2022. od 12.00, u Maloj sali Dečjeg kulturnog centra Beograd (Takovska 8).

Festival će otvoriti rediteljka animiranih filmova Marija Milanović Lazarevski, urednica festivala KIDIKEM, nakon čega će biti besplatna projekcija nagrađenih filmova i dodela nagrada najboljim autorima.

Dečji kulturni centar Beograd organizovao je konkurs za decu i mlade, na kojem su se takmičili autori filmova kratke forme, u trajanju do tri minuta, na temu „Izvan granica“. U selekciju je ušlo 57 filmova iz cele Srbije, a prvi put na festivalu su učestvovala i deca i mladi iz regiona – iz Ljubljane i Skoplja.

Nakon projekcije selektovanih filmova, žiri (Nikola Majdak, reditelj i snimatelj, Jelena Bešir, reditelj animiranih filmova, Nebojša Petrović, vizuelni umetnik i pedagog, Miloš Tomić, vizuelni umetnik i reditelj i Predrag Nedeljković, reditelj) i urednica festivala Marija Milanović Lazarevski dodeliće Gran-Pri za najbolji film u celini – Zlatni kadar, nagradu za najbolju režiju, specijalna priznanja (za kameru, montažu, animaciju, ideju) i nagradu „Nova nada“ za izuzetna ostvarenja dece i mladih u filmskoj umetnosti.

„YouTube nagrada“ u okviru festivala KIDIKEM biće dodeljena filmu sa najvećim brojem pregleda, o čemu će odlučiti gledaoci i pratioci YouTube kanala DKCB. Glasanje će početi odmah nakon projekcije nagrađenih filmova i trajaće do 21. marta. (danubeogradu.rs)