Naslovna » Izlasci » Akcije » 126. Beogradska Kritična masa: Neprocenjiva gradska zelenila
126. Beogradska Kritična masa: Neprocenjiva gradska zelenila
126. Beogradska Kritična masa: Neprocenjiva gradska zelenila

126. Beogradska Kritična masa: Neprocenjiva gradska zelenila

U subotu, 30. aprila 2022. u 14.30, na Trgu Nikole Pašića startovaće nova, 126. Beogradska Kritična masa, u organizaciji Udruženja Ulice za bicikliste.

U saopštenju organizatora, između ostalog, piše:

„Umesto oslobađanja javnog prostora za zelenilo i biciklizam – najodrživiji način gradskog transporta, zvaničnici su se dali na ukidanje biciklističkih staza, nastavili seču zelenila pre svega u Zemunu i na Bežanijskoj kosi, i obećali da će zelene džepove Beograda pretvoriti u parkinge.

Međutim, jedna zelena površina koja je uspešno odolela uništavanju jeste bara Reva, neprocenjiva zelena oaza na samo 4-5 km od centra Beograda, koja je opstala isključivo zahvaljujući upornosti i hrabrosti lokalaca, a onda i drugih aktivista i aktivistkinja, javnih ličnosti i organizacija za zaštitu životne sredine.

Iako postoje mnoga obećanja za izgradnju bici-staze preko Pančevačkog mosta gde prolazi Eurovelo biciklistička ruta, prilaz levoj obali je već godinama nebezbedan, a građani i građanke koji bi svakodnevno mogli koristiti bicikl kao prevozno sredstvo od leve obale do centra i obrnuto su sprečeni da bezbedno koriste najodrživiji vid transporta“.

To su i razlozi za novu biciklističku vožnju po Beogradu ove prolećne subote, kojoj će se pridružiti članovi Udruženja Bela čaplja i autorka sajta „Divlji Beograd“.

Sa Trga Nikole Pašića prolaziće se pored važnih zelenih džepova grada do bare Reva, gde će biti organizovana akcija čišćenja i piknik.

Piknik će trajati oko sat vremena, a svi zainteresovani će imati priliku da se vratite nazad u centar preko Pančevačkog mosta zajedno sa organizatorima, uz pratnju redara. (danubeogradu.rs)

loading...