Naslovna » Izlasci » Festivali » 15. Međunarodni festival dokumentarnog filma – BELDOCS 2022
15. Međunarodni festival dokumentarnog filma - BELDOCS 2022
15. Međunarodni festival dokumentarnog filma - BELDOCS 2022

15. Međunarodni festival dokumentarnog filma – BELDOCS 2022

Jubilarni, 15. Međunarodni festival dokumentarnog filma – BELDOCS 2022, biće održan od 11. do 18. maja 2022, na nekoliko lokacija u Beogradu.

Na programu su hrabri i autentični filmovi najznačajnijih nezavisnih filmskih stvaralaca iz celog sveta. Festival će biti održan u Domu omladine Beograda, Dvorani Kulturnog centra Beograda, u salama Jugoslovenske kinoteke, u Art bioskopu Kolarac i bioskopu Balkan.

– U susret jubilarnom 15. Beldocs-u, radujemo se što ćemo ove godine imati neke od najiščekivanijih dokumentarnih filmova. Program će obuhvatati 12 programskih celina, a premijerno u našoj zemlji, prikazaćemo više od 100 najboljih dokumentarnih filmova današnjice. Prikazaćemo nagrađivane dokumentarne filmove nekih od najsmelijih filmskih stvaralaca koji danas rade širom sveta. Osim filmskih projekcija organizovaćemo niz panela i Master Class predavanja, a u okviru Industry aktivnosti na radionicama, dodelićemo novčane nagrade za razvoj budućih filmova – izjavila je Mara Prohaska Marković, direktorka Beldocs festivala i dodala:

– Ove godine želimo da projekcijama ukrajinskih filmova, damo podršku našim kolegama i partnerima u Ukrajini. Neki od njih i dalje snimaju u Ukrajini i tragično stradaju snimajući.

– Očekujemo domaću, ali i publiku iz regiona, a uz sve prateće sadržaje i naš program sigurni smo da će za svakog posetioca Beldocs 2022 biti jedinstveno iskustvo – izjavio je Marko Grba Singh, umetnički direktor Beldocs festivala.

– Podsećamo da filmove sa ranijih izdanja festivala možete da pogledate na našem sajtu putem Beldocs+ VOD platforme. Takođe, na sajtu možete naći sve informacije o fimovima i autorima koji su u ovogodišnjoj selekciji. Pozivamo sve da nam se pridruže, jer verujemo u moć dokumentarnih filmova. Kreativnih dokumentaraca koji inspirišu ljude da veruju u promenu – rekao je Igor Stanojević, selektor Beldocs festivala.

Program festivala pogledajte na OVOM LINKU.

BELDOCS 2022: Prime Time + domaći dokumentarci

U okviru programa Prime Time biće prikazani nekih od najiščekivanijih dokumentarnih filmova u svetu za ovu godinu: Babin Jar. Kontekst i film Gospodin Landsbergis (Sergei Loznitsa), JFK: S druge strane ogledala (Oliver Stone), Kurt Vonegat: Otkačen u vremenu (Robert B. Weide, Don Argott), Roselinijevi (Alessandro Rossellini, Lorenzo d’Amico de Carvalho), Kad cveće ne ćuti (Andrei Kutsila), Enio Morikone (Giuseppe Tornatore), Kako postati Žak Kusto (Liz Garbus), Zidovi puni snova (Amélie van Elmbt, Maya Duverdier), Jackass Forever (Jeff Tremaine), Uzdizanje (Jessica Kingdon), Slikar (Oliver Hirschbiegel), Sabaja (Hogir Hirori), Mucenbaher (Ruth Beckermann), Bob Pljuca – Mi ne volimo ljude (Cesar Cabral), Nik Kejv: Barem za to znam da je istina (Andrew Dominik) i Vidimo se u petak Robinsone (Mitra Farahani).

U okviru domaćeg takmičarskog programa biće predstavljeni novi autori koji nude svežu perspektivu i inventivne stilove, a posetiocima festivala imaće mogućnost da upoznaju nove glasove srpskog dokumentarnog filma.

U Domu omladine, biće održane dve svetske premijere, dve regionalne kao i jedna srpska premijera. Ovogodišnju selekciju čini sedam dokumentarnih filmova među kojima su i dva kratkometražna ostvarenja.

Uz film Bez Luke Papić, domaću takmičarsku selekciju čine još: Muzej revolucije (Srđan Keča), Pejzaži panonske paprati (Marko Cvejić), Ruku mojeju (Koštana Banović), Prilagođeni (Dejan Petrović), Jabuka i dve trešnje (Mina Petrović) i film Proleće (Viktor Horvat).

BELDOCS 2022 otvara „Muzej revolucije“

BELDOCS 2022: Muzej revolucije
BELDOCS 2022: Muzej revolucije

Poetski dokumentarac, Muzej revolucije, nagrađivanog autora Srđana Keče, 11. maja u Domu omladine Beograda otvoriće festival. Film kao polazišnu tačku uzima nikad dovršeni projekat izgradnje velikog muzeja u Beogradu, u slavu revolucije naroda Jugoslavije.

– Čast mi je da ovaj film otvara Beldocs, festival koji već godinama unazad neguje program pun filmskih dragulja i jača vezu dokumentarnog filma u Srbiji sa regionalnom i svetskom scenom. Premijera Muzeja revolucije u Srbiji je za mene poseban događaj. Nadam se da će publika u filmu pronaći jedan novi pogled na Beograd i na naše društvo, kao i bliskost sa životima koji su u njemu prikazani – izjavio je Srđan Keča, autor filma, povodom premijere.

– Ovaj film se rodio iz želje da ispričam parabolu o životu u strukturi sačinjenoj od prekinutih snova i ideja. Za mene to predstavlja suštinsko iskustvo postjugoslovenskih društava, ubrzano uključenih u neoliberalni proces i vrtoglave nivoe nejednakosti. Film se fokusira na one koje je taj proces ostavio najranjivijim i pronalazi ih u tami prostora Muzeja revolucije, koji pokreće alegorijski nivo priče – dodao je Keča.

BELDOCS+ platforma za gledanje filmova

Pokrenuta je nova, regionalna platforma, BELDOCS+, na kojoj su dostupni dokumentarni filmovi sa ranijih izdanja festivala. VoD platforma Beldocs + lansirana je sa ciljem unapređenja dostupnosti vrhunskih dokumentarnih filmova što većem broju gledalaca. Platforma je dostupna u Srbiji i ostalim zemaljama zapadnog Balkana, kao i program festivala, putem ovog sajta.

Industry aktivnosti

U okviru Industry aktivnosti održaće se Beldocs in Progress, radionica i pitch, Beldocs Kids&Youth, radionica za razvoj projekata namenjenih mladima, i XR akademija, trodnevna radionica za razvoj projekata iz 13 zemalja, nakon kojih se dodeljuju novčane nagrade za filmske projekte za razvoj budućih filmova i organizuju sastanci sa predstavnicima fondova, televizija, VoD platformi, kompanija prodaje prava, producentskih kuća.

Preporučujemo na 15. BELDOCS festivalu

JFK Revisited: Through The Looking Glass u režiji Olivera Stouna. Film prati istragu ubistva američkog predsednika Džona Kenedija i iznosi mnoga dokumenta i svedočanstva koja potvrđuju da iza ubistva Kenedija stoji američka obaveštajna služba, CIA.

Babi Jar. Kontekst (Babi Yar. Context) i Gospodin Landsbergis (Mr. Landsbergis) u režiji ukrajinskog reditelja Sergeja Loznice. Babi Jar. Kontekst prati nacistički masakr 30 hiljada Jevreja tokom samo tri dana septembra 1941. Mr. Landsbergis je film o 2pevajućoj revoluciji“ u Litvaniji na putu ka nezavisnosti od Sovjetskog Saveza i njenom glavnom protagonisti Vitautasu Landsbergisu.

Zidovi puni snova (Dreaming Walls), u režiji Ameli van Elmt i Maje Diverdije, prikazuje završetak dugog luksuznog renoviranja legendarnog hotela „Čelsi“, čuvene oaze kontrakulture šezdesetih godina 20. veka i raja za poznate umetnike i intelektualce, kao što su bile Pati Smit, Dženis Džoplin i zvezde Vorholove fabrike.

***

Program je OBJAVLJEN. Karte su u prodaji online i na blagajnama bioskopa.

(danubeogradu.rs)