Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Beogradska filharmonija i Alis Sara Ot
Alis Sara Ot (foto: Paskal Albandopulos)
Alis Sara Ot (foto: Paskal Albandopulos)

Beogradska filharmonija i Alis Sara Ot

Beogradska filharmonija i Alis Sara Ot, jedna od najsjajnijih zvezda svetske klasične muzike mlađe generacije, održaće koncert 15. aprila 2022. od 20.00.

Pod upravom dirigenta Antonija Mendeza, u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, pijanistkinja će svirati samo – levom rukom, a na programu su dela Ravela i Prokofjeva.

Svestrana Alis Sara Ot, jedinstvena je pojava na muzičkoj sceni i jedan od najkreativnijih umova klasične muzike. Lista njenih saradnika uključuje najatraktivnija svetska imena poput Gustava Dudamela, Ser Antonija Papana, Pava Jarvija, Vladmira Aškenazija i mnoge druge. Ova umetnica takođe je talentovani ilustrator i dizajner.

Pijanistkinja će izvesti jednu od najatraktivnijih kompozicija napisanih za klavir, Koncert za levu ruku, Morisa Ravela. Kompozitor je ovo delo komponovao za austrijskog pijanistu Paula Vitgenštajna, koji je izgubio desnu ruku u Prvom svetskom ratu.

Ceo filharmonijski program ovog petka u znaku je egzotičnih kompozcija pod upravom mladog španskog dirigenta Antonija Mendeza koji predvodi Beogradsku filharmoniju prvi put.

Koncert započinje evociranjem senzualnih španskih flamenko ritmova u Ravelovoj kompoziciji Alborada del gracioso. A filharmonijsku publiku očekuje kulminacija u drugom delu koncerta kada će se dirigent predstaviti u punom svetlu sa jednim od omiljenih dela čitavog klasičnog koncertnog repertoara – odlomcima iz baleta „Romeo i Julija“ Sergeja Prokofjeva. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.