Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Beogradska filharmonija i gosti Mažena Diakun i Sergej Hačatrjan
Beogradska filharmonija i Mažena Diakun (foto: Marko Đoković)
Beogradska filharmonija i Mažena Diakun (foto: Marko Đoković)

Beogradska filharmonija i gosti Mažena Diakun i Sergej Hačatrjan

Beogradska filharmonija predstavlja dve mlade zvezde, dirigentkinju Maženu Diakun i virtuoza na violini Sergeja Hačatrjana, u petak, 29. aprila 2022.

U Kolarčevoj zadužbini od 20.00, tandem će zajedno sa orkestrom izvesti raskošni repertoar od Debisija i Bruha do Štrausa.

Beogradska filharmonija nastavlja sa predstavljanjem autentičnih, nagrađivanih i veoma traženih muzičara na svetskoj koncertnoj sceni, a koje domaća publika ima priliku da čuje prvi put. S posebnom pažnjom na ženske dirigentske snage, orkestar nastupa sa mladom polјskom dirigentkinjom impresivne karijere.

Mažena Diakun se predstavlja sa popularnim, raznovrsnim i interpretativno zahtevnim koncertnim programom u čijem je središtu nastup jermenskog violiniste Sergeja Hačatrjana.

Pobednik takmičenja Jan Sibelijus i Kralјica Elizabeta, izvešće jedno od omilјenih ostvarenja iz literature namenjene ovom instrumentu – emocionalno nabijeni i tehnički zahtevni Koncert za violinu br. 1 Maksa Bruha. Neće biti uzbudljiva samo njegova interpretacija, već i prilika da se čuje instrument na kome Sergej svira, a to je Gvarnerijeva violina Isaji iz 1740. godine, koju je dobio na pozajmicu od muzičke fondacije Nipon.

Publiku u petak očekuje zanosni repertoar u tumačenju Mažene Diakun: od prelivanja boja muzičkog impresionizma Debisijevog „Prelida za popodne jednog fauna“, do Štrausovog bogatog slikanje prirode u simfonijskoj poemi „Iz Italije“.

Brojni ljubitelji italijanskih lepota, putovaće zajedno sa Filharmonijom kroz ovu kompoziciju koja donosi atmosferu letnjeg pejzaža Rima okupanog suncem posmatranog iz Vile d’Este u Tivoliju, do radosnih zvukova Napulja i narodnog veselja kroz pesmu „Funiculi, funicula“. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.