Naslovna » BG svaštara » Da li znate » Da li znate… da je OFK Beograd osnovan 1911. godine pod imenom Beogradski sportski klub – BSK
Da li znate... ko su beogradski "plavi"?! (foto: Fond periodike BGB)
Da li znate... ko su beogradski "plavi"?! (foto: Fond periodike BGB)

Da li znate… da je OFK Beograd osnovan 1911. godine pod imenom Beogradski sportski klub – BSK

Da li znate…

… da je OFK Beograd osnovan 1911. godine pod imenom Beogradski sportski klub – BSK, a da su beogradski plavi iliti Romantičari nastupali i pod imenom FD Metalac?!

… da je BSK bio najuspešniji fudbalski klub od 1923. do 1940, jer je pet puta osvajao šampionat tadašnje države, dok je OFK Beograd posle II svetskog rata četiri puta bio pobednik kupa i dva puta vicešampion države?!

… da je najstariji fudbalski klub na tlu današnje Srbije (tadašnja Austrougarska) Sportski atletski klub Bačka iz Subotice koji je osnovan 1901. godine, a da neki istoričari smatraju da su prvi srpski klubovi beogradski Soko i kragujevačka Šumadija, osnovani 1903. godine?!

U Fondu periodike BGB (Studentski trg 19) od 15. aprila do 15. maja 2022. biće otvorena Multimedijalna postavka „Beogradski plavi: Izložba periodike i raznovrsne neknjižne građe posvećene najstarijem Beogradskom sportskom klubu (BSK), danas OFK Beograd“ čiji je autor Vojislav Zubanović.

(danubeogradu.rs)