Naslovna » Izlasci » Pozorište » Dadov, 263. premijera: Simfonija Crnjanski
Dadov, 263 premijera: Simfonija Crnjanski
Dadov, 263 premijera: Simfonija Crnjanski

Dadov, 263. premijera: Simfonija Crnjanski

U Domu kulture „Studentski grad“ biće održana premijera predstave „Simfonija Crnjanski“. To će biti 263. premijera Omladinskog pozorišta Dadov.

U sredu, 13. aprila 2022. od 20.00, publika će po prvi put videti projekat Đorđa Markovića (tekst i adaptacija), na kom su radili i Selena Tomašević (kostim), Vladimir Pavlović uz asistenciju Jovane Božić i Bojane Marković (scenografija), Stevan Milošević (muzika i dizajn zvuka), Ana Milojković (saradnik za scenski kostim) i Gordana Pantelić (majstor svetla).

„Putujući kroz svet Miloša Crnjanskog i i iznova posećujući njegova dela, nesvesno sam počeo da osluškujem muziku jezika, njegovu fluidnost, slikovitost i treperavost. Na tom putovanju sam shvatio da se svi ti slapovi rečenica, stihova, slika i boja slivaju u jednu nerukotvorenu simfoniju.

Pitanje koje sam pred sobom postavio bilo je ‘koliko je od onoga što je bio životni put pisca utkano u tu simfoniju i koliko je celokupno to sazvučje predodređeno izmedu ostalog i njegovom sudbinom’. Sudbina ratnika, sudbina ljubavnika i sudbina izgnanika, sve mi se više čine kao tri noseća stuba onog srebrnog luka Miloša Crnjanskog. Od Čarnojevića, preko Hiperboreje, pa sve do londonskih godina omeđen je drum kojim je lutao Crnjanski, ponesavši sa sobom ono ushićeno, zaneseno, setno i melanholično.

Onaj njegov luk se uznosi nad nama, toliko velelepno, pa kao da osećamo da postaje oreol sudbine celokupnog našeg naroda. Ta tri stuba su postala tri čina predstave ‘Simfonija Crnjanski’. Zavet za dalji život predstave je sud vremena i publike.

Oni će svojim prisustvom ugrađivati nove stubove i lukove i izgrađivati novi most između velikana srpske litarature i nas“, napisao je Đorđe Marković o ovoj predstavi.

Igraju: Đorđe Marković, Milan Vučković, Kraistina Pajkić, Mihailo Laptošević i Marta Bogosavljević. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.