Naslovna » Izlasci » Izložbe » Darija Dragojlović: Ovde su nekada bili zmajevi
Darija Dragojlović: Ovde su nekada bili zmajevi
Darija Dragojlović: Ovde su nekada bili zmajevi

Darija Dragojlović: Ovde su nekada bili zmajevi

Izložba „Ovde su nekada bili zmajevi“ Darije Dragojlović biće otvorena od 12. do 27. aprila 2022. u Galeriji Doma omladine Beograda.

Radovi u poslednjem ciklusu „Homogeno u nehomogeno“ predstavljaju led kao fenomen, i jednu u nizu prirodnih pojava, koji je u konstantnom procesu modifikovanja svog stanja i funkcije na Zemlji.

Odstupajući od sagledavanja isključivo ekoloških aspekata, kao i saznanja iz oblasti koje se baziraju na proučavanju klimatskih promena i problematizovanja stanja životne sredine, ovaj fenomen umetnica Darija Dragojlović uzima kao polaznu tačku na osnovu koje pokušava da mapira njegove migracije, učita značenja koja mu se dodeljuju, a zatim i da uobliči i objedini njihovu pojavnost i tumačenje kroz lično vizuelno istraživanje.

Led iščitava kao simbol – obeležje, prirodni spomenik, simboličnu žrtvu (stvaranje, nestajanje, predikcija), koja se ogleda u rezonovanju društvene sredine, kao i individualnog i kolektivnog shvatanja onoga što više nije i što će tek biti.

Bez isključivog ukazivanja na destruktivnu ekološku praksu na planetarnom nivou, usredsređuje se na predstavljanje fenomena i njihovih posebnih karakteristika i vrednosti čije je postojanje danas dovedeno u pitanje.

U osnovi istraživanja prošlosti, sadašnjosti i budućnosti prirodnih fenomena jeste pokušaj da se izloži jedno od viđenja na pitanje: kako smo nekada, a kako danas gledamo na stanje prirodnih pojava, i kako je i da li moguće predvideti njihovu budućnost, a samim tim ih i mapirati?

„Naziv izložbe ‘Ovde su nekada bili zmajevi’ izveden je od latinske rečenice Hic sunt dracones (Evo zmajeva). Natpis se nalazio na srednjovekovnim mapama kao jezička odredba za, u ono vreme, mistična i nedostupna područja. Alegorijska predstava zmaja koji bljuje vatru može se iščitavati kao buduće stanje zagrejane planete, mesto gde će zmajevi opet doći, ali i kao veličanje ove prirodne pojave, čije je postojanje dovoljno značajno da je nekada predstavljalo i stanište zmajeva“, objasnila je Dragojlović.

Galerija Doma omladine Beograda otvorena je od utorka do subote (12.00-21.00) i nedeljom (12.00-18.00), a ponedeljkom ne radu. (danubeogradu.rs)