Naslovna » Izlasci » Izložbe » Dobre navike – šetnja kroz savremenu umetnost Beograda (9. april 2022)
Dobre navike (arhiva; foto: Jelena Mijić)
Dobre navike (arhiva; foto: Jelena Mijić)

Dobre navike – šetnja kroz savremenu umetnost Beograda (9. april 2022)

Prva prolećna šetnja posle zimske pauze, „Dobre navike“, realizovaće ekipa Galerije Remont u subotu, 9. aprila 2022. od 11.00 do 14.00.

Ovoga puta priređen je obilazak izložbe fotografija sa temom sezonskog rada hvatske umetnice Sabine Damiani, multimedijalne postavke Marine Marković koja kroz telesne prakse detektuje društvene represije i omaž izložbe dela Ere Milivojevića.

Okupljanje je zakazano u 11.00 u Galeriji Remont, a posle se nastavlja šetnja do drugih izlagačkih prostora gde će posetioce čekati domaćini kustosi i izlagači.

Projekat „Dobre navike“ posvećen je svim ljubiteljima savremene umetnosti i drugim zainteresovanima koji imaju potrebu i želju da poboljšaju svoj kvalitet života i da se na kreativan način upoznaju sa savremenim kretanjima u vizuelnoj umetnosti.

Zbog bolje organizacije prijavite svoje prisustvo na mail remont@remont.net do petka 8. aprila do 18.00.

„Dobre navike“ realizuju se u saradnji sa Goethe institutom u Beogradu.

Dobre navike – program

Subota, 9. april 2022.

  • 11.00… Remont – nezavisna umetnička asocijacija
    Maršala Birjuzova 7

Sabina Damiani – Personal
Sabina Damiani predstavlja fotografsku priču posvećenu sezonskom radu i sezonskim radnicima koji tokom leta rade u turističkim destinacijama na Jadranskoj obali. Na svakih nekoliko meseci sezonci prekidaju svoje živote i poslove zbog bolje, dodatne zarade. Pauziraju svoje životne uloge i u privremene uslove ’uklapaju’ svoje identitete.

Sabina Damiani (Kopar, 1985) diplomirala je Vizuelnu komunikaciju i didaktiku umetnosti na Akademiji likovnih umetnosti u Veneciji 2008. i specijalizirala fotografiju na odseku za Nove medije Akademije likovnih umetnosti Brera u Milanu, 2011. godine.
Kroz izložbu vodi: Marija Radoš
Izložba traje do 15. aprila 2022.

  • 12.00… Galerija Menjačnica – Goethe Institut
    Knez Mihailova 50

Marina Marković – The Arrangement
Telo i telesne prakse su centralni motiv Marininog umetničkog rada koji se kreće između bavljenja ličnim iskustvima do razmatranja kompleksnih društvenih pitanja postavljenih u odnosu na telo žene. Multimedijalna situacija The Arrangement istražuje sumbisivno i dominantno fokusirajući se na pitanja slobodne volje i prinude.

Marina Marković (Beograd, 1983) diplomirala je 2008. na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu gde trenutno završava doktorske studije na katedri za Nove medije. Od 2006. godine redovno izlaže na samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu.
Kroz izložbu vodi: Marina Marković
Izložba traje od 7. aprila do 8. maja 2022.

  • 13.00… Galerija B2
    Balkanska 2

Izložba „Život kao umetničko delo. Era Milivojević.“
Život kao umetničko delo je svojevrsni omaž i podsećanje na život i delo Slobodana Ere Milivojevića. Izložba obuhvata dela iz kolekcije Lazara Sakana i bavi se temom proširenog polja umetničkog predmeta tačnije slike. Erina slikarska praksa se razvijala na tragu konceptualne umetnosti i negaciji umetničkog objekta. U njegovom opusu se gube granice koje odvajaju umetnika od njegovog dela, kao i granice između javnog i privatnog.

Slobodan Era Milivojević (1944-2021) diplomirao na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Stojana Ćelića. Umetničku karijeru započeo je ranih sedamdesetih kao deo neformalne konceptualne grupe Šestoro koja je delovala u beogradskom SKC-u i bila začetnik nove umetničke prakse.
Kroz izložbu vodi: Bojan Muždeka
Izložba traje do 9. aprila 2022.

(danubeogradu.rs)