Naslovna » Izlasci » Festivali » Femix Fest 2022 na tri lokacije u Beogradu
Femix Fest (foto: Femix / promo)
Femix Fest (foto: Femix / promo)

Femix Fest 2022 na tri lokacije u Beogradu

Festival autorstva mladih žena Femix Fest održaće se od 15. do 17. aprila 2022. u KC „Grad“, UK „Parobrod“ i Filmskoj galeriji Kulturnog centra Beograd.

Prošlogodišnje izdanje festivala okupilo je više od 100 učesnica, autorki iz zemlje i regiona iz različitih umetničkih oblasti, kulturnog sektora i kreativnih industrija.

Ove godine organizacioni tim festivala ima za cilj da se osvrne na promene, novosti, i postignuća zajedničkog zalaganja za rodnu ravnopravnost na domaćoj kulturnoj sceni, ali i na nove izazove, nove vidove diskriminacije i seksizma, te nove i aktuelne načine borbe i primere aktivizma za rodno ravnopravnu muzičku, filmsku, pozorišnu, strip, street art, te sveukupnu umetničku i kulturnu scenu u Srbiji i regionu.

U petak od 18.00 je zakazano otvaranje u KC „Grad“ i tom prilikom će se publici obratiti saradnice kolektiva Femix. Održaće se grupni razgovor sa akterkama sa domaće aktivističke i umetničke scene o mogućnostima za zaštitu učenica/ka i studentkinja/ata umetničkih i drugih škola i fakulteta, svih mladih žena, kao i radnica/ka u kulturi i umetnosti od različitih vidova diskriminacije i uznemiravanja. Za druženje i atmosferu nakon formalnog dela prve večeri festivala biće zadužena DJ Časna sestra (Marija Nikolić).

Femix Fest (foto: Femix / promo)
Femix Fest (foto: Femix / promo)

Tokom dva dana vikenda, 16. i 17. aprila, publiku u KC „Grad“ očekuje raznovrstan program – panel o ženama u street artu, preliminarno predstavljanje rezultata studije „Rodna ravnopravnost za kulturnu raznolikost“, koje se realizuje uz podršku UNESCO Međunarodnog fonda za kulturnu raznolikost, filmski program, radionica dramaturškinje Tanje Šljivar, kao i vođeni razgovor sa vizuelnom umetnicom Andrijanom Vešović (Zombijana).

Subota veče, 16. april od 20.00, u UK „Parobrod“ rezervisana je za muzički program u okviru koga će nastupiti učesnice prošlogodišnjeg izdanja Femiksete – Majka Mara, Sanja Stevanov, Realma i Jasmina Todorović.

U nedelju, 17. aprila od 19.30, u Filmskoj galeriji KCB biće otvorena kolektivna izložba strip autorki „Vratiti svoje vreme“. Publika će na ovoj izložbi imati priliku da vidi radove Danice Jevđović, Jane Adamović, Dragane Radanović i Ane Milojković.

Detaljan program festivala svi zainteresovani mogu pronaći na sajtu Femix Fest-a. (danubeogradu.rs)