Naslovna » BG špijun » Gde može da se putuje iz Srbije – proleće 2022.
Gde može da se putuje iz Srbije - proleće 2022: Budimpešta (foto: Pixabay)
Gde može da se putuje iz Srbije - proleće 2022: Budimpešta (foto: Pixabay)

Gde može da se putuje iz Srbije – proleće 2022.

Gde može da se putuje iz Srbije tokom proleća 2022? Situacija je, bar što se tiče virusa korona, povoljnija, ali se pravila putovanja i dalje menjaju.

Putovanja iz Srbije u inostranstvo sve su više rasterećenija, ali, očigledno, sa COVID-19 ne može biti opuštanja. Tu je i kriza u Ukrajini, koja je dovela, između ostalog, i do povećanja cena.

I tokom proleća 2022. nastavljamo sa pregledom zemalja u koje možemo ili ne možemo da putujemo iz Srbije. Uglavnom su potrebni sertifikati o vakcinaciji ili preležanoj bolesti.

Preporučujemo da se u konzulatima i ambasadama prethodno detaljno informišete, da li je i pod kojim uslovima nameravano putovanje moguće realizovati. Naglašavamo: i pored redovnog ažuriranja liste, u međuvremenu može doći do promena.

Listu stranih diplomatsko-konzularnih predstavništava u Beogradu možete naći na OVOM LINKU.

Region i okolina

 • Albanija – Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Albaniju. Putnici koji ulaze u ovu zemlju, na svim graničnim prelazima, moraju posedovati jedan od sledećih dokumenata: potvrdu o vakcinaciji (potrebno da je od datuma potpune vakcinacije proteklo najmanje dve nedelje); negativan PCR test (ne stariji od 72 sata) ili brzi antigenski test (ne stariji od 48 sati); potvrdu o preležanoj bolesti COVID-19 (validna do 6 meseci nakon izlečenja). Navedena pravila važe za sva lica (osim za decu do 6 godina starosti), uključujući i ona koja tranzitiraju kroz Albaniju. (Podsećamo: nema rominga!)
 • Bosna i Hercegovina – Državljani Srbije mogu da uđu u BiH. (Podsećamo: nema rominga!)
 • Bugarska – Za ulazak je potreban jedan od sertifikata – digitalni covid sertifikat Evropske unije o vakcinaciji, preležanoj bolesti ili izvršenom testiranju ili s njima izjednačeni ili njima analogni dokumenti, koji sadrži iste podatke kao i digitalni covid sertifikat EU.
 • Grčka – Državljani Srbije mogu da uđu u Grčku, avionom ili preko nekog od otvorenih drumskih prelaza. Potrebni su sertifikati ili negativan test. Za ulazak turista otvoreni su 24 časa sledeći drumski granični prelazi:
  – sa Bugarskom: Promahonas, Ormenio, Nimfea i Eksohi;
  – sa S. Makedonijom: Evzoni, Niki i Dojrani;
  – sa Albanijom: Kristalopigi, Kakavia, Mavromati;
  – sa Turskom: Kastanjez i Kipi.
 • Mađarska – Državljani Srbije mogu da uđu u Mađarsku bez ograničenja, odnosno pod istim uslovima koji su bili na snazi pre mera uvedenih radi sprečavanja širenja virusa COVID-19. Nije potrebna potvrda o vakcinaciji, niti negativan PCR test.
 • Rumunija – Za ulazak u Rumuniju nije potreban digitalni sertifikat o vakcinaciji protiv virusa COVID-19, ni PCR test, niti potvrda o preležanoj bolesti. Takođe ranije obavezan PLF formular više nije potrebno popunjavati.
 • Severna Makedonija – Državljani Srbije mogu da uđu u Severnu Makedoniju, pod uslovom da poseduju jedan od sledećih dokumenata: sertifikat o primljene dve doze vakcine protiv Covid-19; potvrdu o preležanom virusu Covid-19 u poslednjih 45 dana, računajući od dana ozdravljenja; negativan rezultat PCR testa, urađenog do 72 sata pre ulaska na teritoriju Severne Makedonije; negativan rezultat brzog antigenskog testa, urađenog do 48 sati pre ulaska na teritoriju Severne Makedonije. Strani državljani moći će da tranzitiraju kroz Severnu Makedoniju (do 5 časova), uz obavezu popunjavanja Izjave o tranzitu na graničnom prelazu na ulazu u zemlju, koju će predavati na graničnom prelazu na izlasku iz Severne Makedonije. (Podsećamo: nema rominga!)
 • Slovenija – Ukinute su sve mere za ulazak u Sloveniju, sa nekoliko upozorenja, tj. saveta.
 • Hrvatska – Državljani Srbije mogu da uđu u Hrvatsku bez potrebe dokazivanja posebno opravdanog razloga putovanja, ali uz ispunjavanje nekoliko epidemioloških uslova.
 • Crna Gora – Obaveza posedovanja COVID potvrda više nije potrebna za ulazak u Crnu Goru. (Podsećamo: nema rominga!)

Putovanja po Evropi

Devet članica EU i Šengena u potpunosti je ukinulo kovid mere za ulazak u zemlju, jedan broj je ublažio režim ulaska, a ostatak zadržao mere za određene kategorije putnika. Tako su Danska, Mađarska, Island, Irska, Norveška, Poljska, Rumunija, Slovenija i Švedska ukinule sve mere za sve putnike za ulazak u zemlju. Češka, Letonija i Holandija su COVID-19 ograničenja za ulazak u zemlju ukinule samo za putnike iz zemalja EU i članica Evropskog ekonomskog prostora (EEA).

Za skoro sve države Evrope važe slična pravila: potrebno je popuniti formular o putovanju, imati dokaz o vakcinaciji ili negativan PCR test ili brzi test ili dokaz da ste preležali virus. Naravno, ima razlika, pa savetujemo da se dobro raspitate o detaljima. Ovo su pravila za neke od evropskih zemalja:

 • Austrija – Državljani Srbije mogu da uđu u Austriju ukoliko prilože jedan od tzv. 3G dokaza (na nemačkom ili engleskom jeziku). Online registracija vrši se ovde.
 • Velika Britanija – Državljani Srbije mogu da uđu i tranzitiraju kroz VB pod uslovom da imaju validnu vizu. Od 18. marta 2022. putnici koji dolaze u VB nisu u obavezi da pre putovanja popune lokator formular, poseduju potvrdu o vakcinaciji, niti da rade PCR test pre putovanja ili po dolasku u VB.
 • Države članice EU – U skoro sve zemlje moguća su turistička putovanja pod sad već standardnim uslovima (vakcinacija, sertifikati, registracija), dok je malo komplikovanije ući u Belgiju i Litvaniju, a na Maltu državljanima Srbije nije dozvoljeno putovanje, imajući u vidu da se Srbija i dalje nalazi na „Tamno crvenoj“ listi zemalja.
 • Kipar – Putnici stariji od 18 godina koji su vakcinisani sa tri doze tzv. busterom ili su preležali COVID-19 nisu u obavezi da se testiraju pre polaska na put ukoliko poseduju odgovarajući EU sertifikat o vakcinisanju ili preležanoj bolesti izdat od nadležnih organa države EU ili bilo koje treće zemlje. Kada je reč o sertifikatu o preležanoj bolesti, ne bi trebalo da je prošlo više od 180 dana od pozitivnog rezultata, da bi putnik bio izuzet od ispunjavanja relevantnih uslova. Nevakcinisani putnici su dužni da imaju negativan PCR test ne stariji od 72 sata pre putovanja ili rapid test ne stariji od 24 sata, kao i da urade PCR test po dolasku na kiparski aerodrom o svom trošku. Svi putnici su u obavezi da elektronski popune propusnicu (Cyprus Flight Pass) 48 sata pre leta ovde.
 • Nemačka – Srbija se više ne nalazi u kategoriji područja sa visokim rizikom od zaraze virusom korona. Državljani Srbije mogu da uđu u Nemačku bez obzira na razlog putovanja, samo ukoliko su potpuno vakcinisani jednom od priznatih vakcina (BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson&Johnson ili Novavaks). Detaljne informacije o uslovima ulaska i tranzita mogu se pronaći ovde.
 • Rusija – Državljani Srbije mogu da uđu u Rusku Federaciju uz obavezan negativan rezultat PCR testa na ruskom ili engleskom jeziku, ne stariji od 48 sati od datuma uzimanja brisa. Ukoliko strani državljanin ne poseduje predmetni PCR test pre sletanja na aerodrom u Rusiju, biće automatski deportovani nazad u državu poletanja. Imajući u vidu aktuelnu situaciju u Ukrajini i sankcije koje se primenjuju na Rusku Federaciju, državljanima Republike Srbije se preporučuje da u Rusiju putuju isključivo direktnim letovima iz Republike Srbije. Povratak iz Rusije u Srbiju je za sada moguć direktnim letovima iz Moskve i Peterburga.
 • Turska – Može da se putuje u Tursku. Neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, za sva lica starija od šest godina. Potvrda o potpunoj vakcinaciji koju izdaje nadležni organ Srbije priznaje se umesto negativnog PCR testa.
 • Francuska – Ulazak na teritoriju Francuske iz Srbije, budući da je sada u zelenoj zoni, ne podleže nikakvim ograničenjima. Putnicima nije više potreban ubedljiv razlog za dolazak u Francusku. Za vakcinisane putnike nije potreban negativan test na polasku. Oni moraju da pokažu dokaz o vakcinaciji transportnoj kompaniji i organima granične kontrole. Nevakcinisani putnici međutim, treba da pokažu transportnoj kompaniji i organima granične kontrole sledeće:
  – negativan rezultat PCR testa koji nije stariji od 72 sata ili antigenskog testa koji nije stariji od 48 sati od polaska (u slučaju vezanog leta, od prvog poletanja)
  – ili važeći sertifikat o oporavku od kovida (pozitivan rezultat PCR testa ili antigenskog testa koji je urađen najmanje jedanaest dana a najviše šest meseci od polaska).
  Nikakve druge mere (testovi, izolacija) nisu na snazi po dolasku u Francusku. Deca mlađa od 12 godina su izuzeta od ovih formalnosti.
 • Švajcarska – Srbija se i dalje nalazi na listi rizičnih zemalja Državnog sekretarijata za migracije Švajcarske, tako da je dolazak u turističke svrhe (do 90 dana) moguć za lica koja su vakcinisana. Više o potrebnim dokumentima – ovde.

Putovanja po svetu

 • Abu Dabi – Državljani Srbije mogu ući u Abu Dabi ukoliko imaju potvrdu o potpunoj vakcinaciji sa čitljivim QR kodom. Državljani koji nemaju potvrdu o potpunoj vakcinaciji, moraju imati negativan PCR test (urađen u roku od 48 sati od ulaska u Emirat), sa važećim QR kodom ili potvrdu o oporavku od COVID-19, u roku od mesec dana od dana doputovanja u Emirat. Sada više nije obavezan PCR test po dolasku na međunarodni aerodrom u Abu Dabiju.
 • Dominikanska Republika – Potreban je negativan test.
 • Dubai – Državljani Srbije mogu ući na teritoriju Dubaija ukoliko imaju sertifikat o potpunoj vakcinaciji (jednom od vakcina odobrenih od strane SZO ili UAE), ili negativan PCR test ne starijim od 48 sati od trenutka uzimanja uzorka, sa čitljivim QR kodom. Državljani mogu ući u Dubai i sa potvrdom o oporavku od COVID -19 u roku od mesec dana.
 • Egipat – Državljani Srbije mogu da uđu u Egipat. Za lica koja su revakcinisana nije neophodan PCR test, već je potrebno posedovati sertifikat o vakcinisanju sa QR kodom. Za lica koja nisu vakcinisana potreban je negativan PCR test sa QR kodom.
 • Indija – Državljani Srbije mogu da uđu u Indiju ukoliko prilože dokaz o potpunoj vakcinaciji ili negativan PCR test (ne stariji od 72 sata). Takođe potrebno je da popune formular na Air Suvidha portalu.
 • Japan – Turistički ne može da se putuje u ovu zemlju.
 • Južnoafrička Republika – Državljani Srbije mogu da uđu u Južnofričku Republiku. Neophodna je važeća viza ili dozvola boravka. Negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, neophodan je ukoliko lice dolazi iz zemlje visokog rizika (spisak dostupan ovde).
 • Kanada – Državljani Srbije koji su potpuno vakcinisani mogu ući turistički u Kanadu i izuzeti su obaveze 14-dnevnog karantina i testiranja na aerodromu po dolasku, kao i testiranja nakon 8 dana po dolasku. Moguće je da, metodom slučajanog uzorka, neko od putnika po dolasku na aerodrom u Kanadu bude testiran.
 • Katar – Može da se putuje u ovu zemlju, ali su česte promene uslova putovanja – proverite ovde.
 • Kenija – Državljani Srbije i svi ostali putnici koji dolaze u Keniju kroz bilo koju tačku ulaza moraju da poseduju potvrdu o vakcinaciji protiv virusa COVID-19.
 • Kina – Samo oni koji poseduju sertifikat za putovanje koji im je izdala Ambasada Kine u Beogradu mogu da putuju u Kinu.
 • Maldivi – Potreban je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata.
 • SAD – Državljani Republike Srbije mogu da putuju u SAD pod uslovom da su vakcinisani (sa izuzetkom američkih državljana, nosilaca Zelene karte i useljeničkih viza, kao i diplomatskih viza). Neophodan je dokaz o punoj vakcinaciji i negativan test na COVID-19 ne stariji od tri dana. SAD prihvataju dokaz o vakcinaciji sledećim vakcinama: Janssen/J&J, Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Covishield, BIBP/Sinopharm i Sinovac.
 • Sejšeli – Građani Srbije mogu da putuju na Sejšele ali uz prethodno pribavljeno odobrenje na ovom linku. Obavezan je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata. Putnici se ohrabruju da se pre puta vakcinišu, ali njihov status u tom pogledu ne utiče na ulazak u zemlju. Osiguranje koje pokriva COVID-19 je obavezno.
 • Tajland – Česte su izmene režima ulaska u Tajland pa se informišite na sajtu konzulata.
 • Tanzanija – Može da se putuje u Tanzaniju (pa, samim tim i na Zanzibar). Neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata. Po dolasku, svi putnici se o svom trošku (25 dolara) podvrgavaju dodatnom testiranju (brzi test). Pre dolaska u Tanzaniju (u roku od 24 sata) svi putnici moraju da popune obrazac na ovom sajtu.
 • Tunis – Državljani Srbije mogu da uđu u Tunis. Za lica koja su vakcinisana (minimum dve doze) dovoljan je Sertifikat o vakcinaciji. Za lica koja nisu vakcinisana neophodan je negativan test: ili PCR (ne stariji od 48 sati) ili antigenski (ne stariji od 24 časa). Na aerodromu se po nasumičnom uzorku radi brzi antigenski test, a ukoliko se pokaže da je osoba pozitivna, obavezna je samoizolacija u trajanju od pet dana. Svi putnici su u obavezi da pokažu popunjen formular koji se može preuzeti ovde.

(danubeogradu.rs)