Naslovna » Izlasci » Izložbe » Izložbe u Kulturnom centru Beograd, 14. april – 19. maj 2022.
Izložbe u Kulturnom centru Beograd: Rad Bojana Radojčića
Izložbe u Kulturnom centru Beograd: Rad Bojana Radojčića

Izložbe u Kulturnom centru Beograd, 14. april – 19. maj 2022.

Od 14. aprila (od 13.00) do 19. maja 2022, tri nove izložbe biće otvorene u Kulturnom centru Beograda, a ulaz će biti besplatan.

Galerija Arget: Slučaj siromašnih slika

Izložba "Slučaj siromašnih slika"
Izložba „Slučaj siromašnih slika“
 • KCB, Galerija Artget (Trg republike 5/I)
 • 14. april – 19. maj 2022.
 • Umetnička direktorka galerije: Mia Ćuk
 • Umetnici: Amina Zubir, Ana Čavić, Ana Letić, Biblioteka 0 Općenito, Bojan Janković, Boris Burić, Borislav Stanić, Darija S. Radaković, Dejan Golić, Doplgenger, Đorđa Pifareti, Katrin Keller, Kolhoz kolektiv, Krasimira Buceva, Maša Seničić, Miloš Bojović, Rastko Novaković, Šejma Fere
 • Radno vreme: 12.00-20.00

Tematska okosnica na konkursu za izložbu, siromašne slike, obuhvatala je širok spektar pojava koje registruju različite vizuelne manifestacije „slabih“, „loših“ ili „degradiranih“ prikaza koji dekodiraju određene društvene fenomene ili uslove sopstvenog nastanka.

Izložba je zamišljena kao diskurzivni prostor nesvrstanih formi (odatle i insistiranje na „prikazima“ i „slikama“ umesto na fotografiji – terminološki zamajac koji je proizveo izvesnu disonancu ali i priželjkivani eklekticizam), koje svedoče o dinamici kreiranja i konzumiranja naše neposredne vizuelne svakidašnjice: „Siromašne slike društvene su apstrakcije, odrazi kolektivnog treperenja, fusnote različitim fiksacijama, ali i proizvodi demokratizacije digitalnog prostora, tokeni zajedničkog dobra“… Više o izložbi pročitajte na OVOM LINKU.

Likovna galerija: Bojan Radojčić – Skriveno mesto

Bojan Radojčić - Skriveno mesto
Bojan Radojčić – Skriveno mesto
 • KCB, Likovna galerija (Knez Mihailova 6)
 • 14. april – 19. maj 2022.
 • Radno vreme: 12.00 – 20.00

„Na crtežu se pojavljuju mikrofoni, kamere, reflektori, velelepni poput drveća, sa čudnim organskim kvalitetom, tako harmonizovani sa rastinjem, da se oko posmatrača ne buni u prvi mah, jer ne oseća vizuelni i semantički raskol u predstavi…

Na podu galerije, kao neka vrsta trodimenzionalne replike crteža, je video zvučna instalacija, sačinjena od ukrasnih biljaka, između kojih je međuprostor pokriven zgužvanom zlatnom folijom, mikrofona, monitora, situiranih u velikoj kutiji – sanduku“… (Ljiljana Karadžić, iz uvodnog teksta u katalogu)

Galerija Podroom: Ona strana vode

Izložba: Ona strana vode
Izložba: Ona strana vode
 • KCB, Galerija Podroom (Trg republike 5/-1)
 • 14. april – 19. maj 2022.
 • Kustosi: Rošanak Amini i Uroš Pajović sa Sofijom Vučetom
 • Umetnici: Diana Barkero Perez, Ivan Marković, Džuniper Foum, Lukas Odahara, Mariam Kalandarišvili, Marijana Radović, Marko Stojanović, Marjam Katan, Mate Ugrin, Rošanak Amini, Škart, Stefani Imbo i Uroš Pajović
 • Radno vreme: 12.00-20.00

„Ona strana vode“ je kurirana grupna izložba umetnika koji svoje praktično delovanje zasnivaju na temama i opsežnim istraživanjima koje su u vezi sa politikom i poetikom vode. U fokusu ovog projekta – kao i mnogih ranijih radova uključenih umetnika – jesu načini na koje vodene površine definišu naše živote.

Istorijski gledano, diskurse u vezi sa političkim nejednakostima i nedostacima, migracijama i razaranjima životne sredine, kao i trgovinom, kolonizacijom i imperijalizmom, uvek je oblikovala voda, koja je ujedno i mesto njihovog odigravanja. U svakom kontekstu u kome voda postoji (kako političkom, tako i geografskom), značenje ovog najdragocenijeg elementa se drugačije tumači: bilo da govorimo o tradiciji ili mitologiji, trgovini ili sukobima, zaštiti životne sredine ili ekstraktivnim industrijama.

Ovaj projekat se odvija u tri grada (Beogradu, Berlinu i Teheranu), čime ne samo da se povezuju Istok i Zapad i preplovljavaju ogromne vodene površine, već se povezuju i kustosi, kroz različite zemlje njihovog porekla.

+

Filmska galerija: Izložba „Vratiti svoje vr(ij)eme“

Izložba "Vratiti svoje vr(ij)eme"
Izložba „Vratiti svoje vr(ij)eme“
 • KCB, Filmska galerija (Kolarčeva 6)
 • 17. (19.30) – 30. april 2022.
 • Umetnice: Danica Jevđović, Jana Adamović – Yana, Dragana Radanović i Ana Milojković.
 • Radno vreme: 12.00-20.00

Kolektivna izložba četiri strip autorki je urađena na temu neplaćenog kućnog rada, majčinstva, rada van doma i nemogućeg balansiranja. Postavka je realizovana u sklopu Femix festivala.

Biće predstavljeni stripovi koje je napisala nagrađivana bosanska književnica Lejla Kalamujić, a ilustrovala Danica Jevđović, nastali u sklopu istraživanja Centra za ženske studije i Udruženja za kulturu i umjetnost CRVENA iz Sarajeva „Vratiti svoje vr(ij)eme: kampanja za ravnopravne navike u obavljanju kućnog rada među Milenijalkama i Zumerkama“ i do sada dostupni jedino na internetu.

Radovi Jane Adamović – Yane, Dragane Radanović i Ane Milojković nadovezuju se i proširuju ovu temu iz njihovog ugla.

Filmska galerija: Tragovi jednog vremena: Filmski plakat 1970-1979

 • KCB, Filmska galerija (Kolarčeva 6)
 • 5. maj – 10. jul 2022.
 • Radno vreme: 12.00-20.00

Na izložbi je predstavljen 41 filmski plakat iz perioda od 1970. do 1979. godine, iz fundusa i arhive Filmskog centra Srbije.

(danubeogradu.rs / KCB)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.