Naslovna » Izlasci » Festivali » Jazz in the Garden 2022 u centru Beograda
Jazz in the Garden 2022
Jazz in the Garden 2022

Jazz in the Garden 2022 u centru Beograda

U Beograd dolazi berlinski sastav Jazzanova Live a nastupiće na festivalu Jazz in the Garden, koji će se održati 2. i 3. jula 2022.

Pored njih, najpoznatijim domaćim džez muzičarima u Botaničkoj bašti, pridružiće se i poznati reperi Marčelo i Skaj Vikler.

Na prvom beogradskom džez festivalu na otvorenom, Jazz in the Garden, u drugom izdanju početkom jula, biće održano čak 14 koncerata na tri bine.

Najveće iznenađenje poslednjih decenija na domaćoj džez sceni, festival koji je prošle godine preko noći osvojio publiku i muzičare i doveo u bajkoviti ambijent beogradske Botaničke bašte 7.000 posetilaca, na putu je da stane u red renomiranih muzičkih dešavanja u Beogradu i Srbiji.

Uz brojne najpoznatije domaće džez muzičare, pred publikom će ove godine na Jazz in the Garden nastupiti i proslavljeni bend Jazzanova Live iz Berlina.

Od prvog trenutka kada su se 1995. godine okupili kao grupa di-džejeva nije postojao šablon za to šta će Jazzanova u budućnosti biti. U svakoj fazi postojanja morali su da smišljaju nova pravila, ne držeći se samo jednog formata ili zvuka.

Delujući kao DJ kolektiv, producentska kuća, plodni remiks tim i uzbudljivi live band, objedinjujući klupsku muzičku scenu i velike koncerte Jazzanova Live donosi u Beograd autentični spektakl oslonjen na muziku sa njihovog najnovijeg albuma „The Pool“, za koji kritika kaže da je najzreliji i najzanimljiviji do sada.

I svi drugi koncerti, koji će se održavati istovremeno na tri bine, biće u znaku vrhunske muzike i dobre zabave. Jedna od najvećih zvezda savremene domaće džez scene, Jelena Jovović će s bendom Jazz Junction, u kojem se nalazi i Vasil Hadžimanov, predstaviti kompozicije sa albuma „Heartbeat“.

Jazz in the Garden (foto: Ivana Čutura)
Jazz in the Garden (foto: Ivana Čutura)

Saksofonista Max Kochetov, nedavno je objavio album „Altered Feelings“, koji će predstaviti sa svojim kvartetom, a kao specijalni gost pridružiće im se popularni reper Marčelo.

Još jedna ovdašnja hip-hop zvezda Skaj Vikler izaći će na veliki stejdž uz bend Manivi pevačice Ivane Vukmirović Manivi. I grupa Naked, koja donosi uzavrelu muzičku fuziju balkanske muzike i džeza, takođe će predstaviti novi album „Srećna tuga“.

Proslavljeni basista Nenad Vasilić nastupiće sa triom u kojem su i harmonikaš Marko Živadinović i austrijski saksofonista Romed Hopfgartner, a svoj izvanredan novi album „Third Country“ predstaviće i pijanista Dragan Ćalina s kvartetom koji je sastavljen od najuzbudljivijih mladih džez muzičara Srbije danas.

Vladimir Maričić predvodiće kvartet sastavljen od prekaljenih džez muzičara s ovdašnje scene, dok će trubač Ivan Radivojević, verovatno najveća mlada nada aktuelne džez scene Srbije, nastupiti oba dana sa bendom sastavljenim od učenika MŠ „Stanković“.

Saksofonista Uglješa Novaković sa kvintetom će predstaviti album „Tales From the Past“, a Bosque Sound Community, mladog basiste Miloša Bosnića, doneće ambijentalne zvuke ovdašnje altenativne džez scene. Na jednoj od bina nastupiće i vrhunska beogradska klupska atrakcija bend Supersi, a konačno će James Brown Tribute Belgrade odati muzičku posvetu nekrunisanom kralju fank zvuka.

Prošle godine ulaznice za dva dana festivala bile su rasprodate znatno pre nego što je čitav ovaj letnji festivalski vatromet muzike počeo, zato se potrudite da na vreme kupite ulaznice čija je prodaja verć počela na svim prodajnim mestima i preko online servisa tickets.rs po cenama od 1.800 dinara za subotu (2. jul) i 1.500 za nedelju (3. jul). Oba dana koncerti počinju u 16.00, a ulaz za posetioce biće otvoren od 15.30. (danubeogradu.rs)