Naslovna » Izlasci » Muzika » Koncerti » Koncert povodom Međunarodnog dana džeza: Beogradski jazz kvartet
Beogradski jazz kvartet (foto: Božidarac / promo)
Beogradski jazz kvartet (foto: Božidarac / promo)

Koncert povodom Međunarodnog dana džeza: Beogradski jazz kvartet

Beogradski jazz kvartet održaće koncert u Božidarcu (Radoslava Grujića 3), u subotu, 30. aprila 2022. od 20.00, povodom Međunarodnog dana džeza.

Bend će izvesti program pod nazivom „Jazz Night in New York“. Ulaz je besplatan.

Direktor Božidarca Vladimir Kljajić je ovom prilikom izjavio:

– U pitanju je prvi put da učestvujemo u zvaničnom programu obeležavanja Međunarodnog dana džeza. U ustanovi kulture Božidarac, već nekoliko godina unazad, nastupaju džezeri kao što su Beti Đorđević, Nada Pavlović, Big Band RTS-a, a skoro su nastup imale i dve regionalne džez umetnice Dina Rizvić i Lana Janjanin. Pored toga, u Božidarcu se nalazi i Škola bubnjeva i saksofona, kao i muzička radionica KP2 za osnovce. Nadamo se da ćemo ovakvim i sličnim događajima da dođemo do nove publike i popularizovati džez među mlađima.

Umetnički ansambl Beogradski jazz kvartet već nekoliko godina koncertima širom Srbije daje skroman doprinos širenju stvarnih umetničkih vrednosti, naročito među mladom publikom. Pored koncerata organizuje i džez radionice.ZA DŽ - besplatno - vinjeta (autor ilustracije: Aleksandra Prhal)

U ansamblu sviraju: prof. dr Ivan Ilić – klavir (dugogodišnji dirigent i aranžer Big Band RTS-a), Ljubiša Paunić – saksofon (dugogodišnji član i solista Džez orkestra RTS-a), David Gegić – double bass (iz plejade mladih beogradskih jazz muzičara) i umetnički rukovodilac ansambla, doajen jugoslovenskog džeza, dugogodišnji bubnjar i solista sa dva studijska ansambla RTS-a, Miodrag Đino Maljoković.

Međunarodni dan džeza je proglasila Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu „da bi se istakao džez i njegova diplomatska uloga u ujedinjenju ljudi u svim krajevima sveta“. Proslavlja se svake godine 30. aprila. Ideja je potekla od džez pijaniste i Uneskovog ambasadora dobre volje Herbija Henkoka.

Program u Božidarcu se realizuje uz podršku gradske opštine Vračar. (danubeogradu.rs)

loading...