Naslovna » Izlasci » Akcije » M3 – Maj mesec matematike 2022: Više od igre
M3 - Maj mesec matematike 2022: Više od igre
M3 - Maj mesec matematike 2022: Više od igre

M3 – Maj mesec matematike 2022: Više od igre

Ovogodišnja manifestacija Maj mesec matematike povezuje matematiku i gejming, a biće održana od 10. do 31. maja 2022. na nekoliko lokacija u Beogradu.

Jedanaesta po redu manifestacija M3 održaće se pod sloganom „Više od igre“ u organizaciji Centra za promociju nauke, Matematičkog instituta SANU i Nordeus fondacije.

Program će se odvijati na više lokacija u Beogradu, uključujući Galeriju nauke i tehnike SANU, Silose Beograd, Matematičku gimnaziju i Dorćol plac, ali i širom Srbije kroz saradnju nastavnika osnovnih i srednjih škola, kao i mrežu naučnih klubova.

M3 postavlja pitanje: da li su igre ipak više od igre? Na ovo pitanje, odgovori će se tražiti kroz različite formate: interaktivne izložbe, matematičko-dramske radionice, eksponate, EduGejming konkurs i predavanja.

Programiranje, stvaranje priča, istraživanje matematike, saradnja, uvažavanje različitih znanja, obračunavanje sa predrasudama o matematici, najvažnije su lekcije koje učimo kroz osmišljavanje i igranje ovih igara.

M3 – Maj mesec matematike 2022: izložbe

U okviru M3, publika će moći da vidi tri izložbe. Dve izložbe otvaraju se 10. maja u Silosima Beograd/Gaia pokret: matematičkim naočarima sagledava se istorija video igara kroz nauku i obrazovanje, a posebno mesto posvećeno je fazama nastanka video igre kroz narativ, dizajn, kreiranje likova i programiranje.

M3 - Maj mesec matematike (foto: Marko Risović)
Foto: Marko Risović

Koordinatorka M3, Danijela Vučićević, objašnjava značaj video igara kada je reč o popularizaciji matematike:

– Ovaj moćan medij kroz istoriju se menjao, rastao, formirao i menjao oblik, tako da je danas mnogo više od moćne industrije. Video-igre su i sredstvo pomoću kojeg se uči. Neformalno obrazovanje već dugo prepoznaje video-igre kao posebno vredan metod za sticanje novih veština, a trendovi u formalnom obrazovanju takođe sve više uključuju igranje, pa i video-igre, kao vredan edukativni alat.

Izložba posvećena matematičarima koji su živeli i školovali se u Beču tokom XIX veka, kada su se u Srbiji tek postavljali temelji modernog obrazovanju u oblasti matematike, otvara se 12. maja, u Galeriji nauke i tehnike SANU.

Ovo je priča o nastanku modernog matematičkog obrazovanja, o prvim udžbenicima, onima koji su krojili matematičke iskaze na našem jeziku, prvim predavanjima više matematike, prvim doktorantima.

M3 – Maj mesec matematike 2022: razni programi

MatemaTeatar

MatemaTeatar je matematičko pozorište u kome u malim interaktivnim predstavama deca ravnopravno učestvuju sa velikim imenima nauke, baratajući matematičkim pojmovima.

Program se izvodi u Silosima na tri scene: Arhimed i Hipatija, Pitagora i Pčele u mehurima, svake srede i petka od 11.30 i od 13.30, kao i svake subote od 17.00 i od 18.30. Radnim danima MatemaTeatar će ugostiti školske grupe, dok je za termine vikendom moguća i individualna prijava.

Gejming vikend i Gejm džem

M3 - Maj mesec matematike (foto: Marko Risović)
Foto: Marko Risović

Na Gejm džemu, koji se uz podršku gejming studija Playstudios Europe iz Beograda organizuje u okviru Maja meseca matematike, 12 timova i više od 50 pojedinaca praviće svoje igre u Dorćol placu tokom jednog vikenda – od 27. do 29. maja.

Svakom od timova pridružiće se i srednjoškolci, koji će imati priliku da učestvuju, dobiju više informacija o samom procesu pravljenja igara i nauče neke od veština koje su im za to potrebne. Učesnici samog Gejm džema su unapred odabrani kroz prijave kako bi se formirali timovi komplementarnih znanja i veština, sposobni da za kratko vreme naprave igru.

Događaj je otvoren za javnost, pa će publika imati priliku da uživo vidi kako izgleda kreativan proces, uživajući u bašti Dorćol placa i dodatnim sadržajima. U nedelju, 29. maja, na kraju Gejm džema, posetioci će prisustvovati predstavljanju svih napravljenih igara i odabiru najboljih.

Mejkers lab

Dvadeset osmoro mladih ljudi iz srednjih škola širom Srbije, od februara do maja pravili su video-igre o različitim oblastima matematike. Timovi su se sastojali od učenika iz gimnazija, kao i umetničkih, grafičkih i zanatskih, računarskih i elektrotehničkih škola. Njihov rezultat su igre koje se mogu odigrati ili dalje razvijati.

Ove igre različitih žanrova pokazuju da je matematika nesagledivo inspirativna i da za sve uzraste može biti igralište, ali i teren za samospoznaju.

Konkursi

O konkursima saznajte više na ovom linku.

M3 – Maj mesec matematike 2022: Naučni karavan

Naučni karavan je program koji se prvi put realizuje u okviru manifestacije Maj mesec matematike.

Osmišljen je kao putujući autobus, koji će učenicima, nastavnicima, studentima i profesorima iz 15 gradova širom Srbije omogućiti jednodnevnu posetu kako bi se podstakla vršnjačka edukacija, participativnost, međugeneracijsko učenje i otvoren način razmišljanja. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.