Naslovna » Izlasci » Izložbe » Muzej nauke i tehnike: Izložba „Tanka linija – Između leka i otrova“
Muzej nauke i tehnike: Izložba "Tanka linija" (detalj sa plakata)
Muzej nauke i tehnike: Izložba "Tanka linija" (detalj sa plakata)

Muzej nauke i tehnike: Izložba „Tanka linija – Između leka i otrova“

Muzej nauke i tehnike u saradnji sa Muzejem za istoriju farmacije Farmaceutskog fakulteta predstavlja izložbu „Tanka linija – Između leka i otrova“.

Izložba posvećena tankoj liniji koja razdvaja lek od otrova, autora Ivana Stanića, Jelene Manojlović i Svetlane Mitrović, biće otvorena od 7. aprila do 15. juna 2022.

Osmišljena je sa idejom da se kontekstualizuje deo dinamične granice između leka i otrova kao i da se ukaže na važnost saznanja, prenošenja iskustva i savremenih naučnih dostignuća. Fenomen granice između leka i otrova sagledavan je kroz prizmu istorije nauke i nasleđa: farmacije, medicine, etnologije, biologije, arheologije, pravne regulative, medija, kao i u širem društveno-istorijsko-prirodnjačkom kontekstu, sa teritorijalnim fokusom na područje Srbije.

Na izložbi je prikazana istorijska perspektiva i pojedinačni fenomeni tanke linije koja je delila život i smrt tokom razvoja ljudske civilizacije. Mnoge tanke linije su danas utvrđene zahvaljujući saznanju kroz praksu, ali prvenstveno razvoju nauke.

Autori ovom izložbom žele da podstaknu na razmišljanje o fenomenu tanke linije između leka i otrova. Ova linija je često skliska, nekada nevidljiva i kroz istoriju vrlo dinamična. Zahtevala je saradnju sa stručnjacima iz najrazličitijih oblasti nauke i kulture. Priča o odnosu čoveka prema leku i otrovu i njihovoj upotrebi jeste priča o našoj civilizaciji, o našem odnosu prema prirodi i nauci i o međusobnoj komunikaciji, uzbudljiva, kontroverzna, sa još neizvesnim krajem.

Izloženi eksponati su iz zbirki Muzeja nauke i tehnike, Muzeja za istoriju farmacije, Narodnog muzeja Požarevac, Prirodnjačkog muzeja u Beogradu, Rudarsko-geološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Hemijskog fakuleta Univerziteta u Beogradu, Narodnog muzeja Kikinda, Etnografskog muzeja u Beogradu i privatnih zbirki.

Izložba je deo projekta „Tanka linija“ koji, pored izložbe, obuhvata i Zbornik naučnih radova, kao i prateći program tokom trajanja izložbe.

Svečano otvaranje izložbe je 7. aprila od 19.00 u Galeriji „Aleksandar Despić“. Nastupiće prvak opere Srpskog narodnog pozorišta Vasa Stajkić, koji će izvesti delove prve operete u Srbiji „Vračara – Baba Hrka“ kompozitora Davorina Jenka, koja je poslednji put izvedena 1937. godine.

Izložbu će otvoriti dr sc. Ivana Spasović, istoričar Arhiva SANU.

Izložba „Tanka linija – Između leka i otrova“ – info

  • Naziv: Tanka linija – Između leka i otrova
  • Vreme: 7. april – 15. jun 2022.
  • Autori: Ivan Stanić, Jelena Manojlović i Svetlana Mitrović
  • Mesto: Muzej nauke i tehnike, Galerija 51
  • Adresa: Skender-begova 51
  • Kontakti: 011/3037-850, mnt@muzejnt.rs
  • Radno vreme: 10.00-18.00
  • Cene ulaznica: 100/200 din. (penzioneri, studenti), 300 din. (pojedinačna), 500 din. (porodična); za decu do sedam godina ulaz je besplatan.

(danubeogradu.rs)