Naslovna » BG svaštara » Književnost » Nagrada Grada Niša za roman „Šušššti ševar“ Zlatka Vasića
Nagrada Grada Niša za roman "Šušššti ševar" Zlatka Vasića
Nagrada Grada Niša za roman "Šušššti ševar" Zlatka Vasića

Nagrada Grada Niša za roman „Šušššti ševar“ Zlatka Vasića

Knjiga Šušššti ševar autora Zlatka Vasića dobitnik je Nagrade Grada Niša Maleni cvet za najbolju knjigu za decu i mlade u 2021. godini.

U obrazloženju žirija, u vezi sa dodelom nagrade knjizi u izdanju Kreativnog centra, piše:

„Produkcija srpske književnosti za decu u 2021. godini donela je niz kvalitetnih naslova, među kojima su se posebno izdvojile tri knjige: zbirka priča Uspavanka za mesec Olivere Nedeljković, roman Barbara, Kata i dva čuda jedna Rastislava Durmana i roman Šušššti ševar Zlatka Vasića. Žiri se jednoglasno odlučio za Vasićev roman. Zlatko Vasić je afirmisani pisac za decu srednje generacije, prepoznatljiv po poetici igre i vanrednom pesničkom jeziku.

Šušššti ševar je roman koji potvrđuje piščeve dominantne odlike, a kao svoju osobenost izdvaja poigravanje žanrovima i njihovim klišeima. Na taj način iskoračuje iz klasične fantastičke književnosti ka aktuelnim poetičkim tendencijama, zadržavajući težnju ka dobro ispričanoj priči, koliko i dečju imaginaciju, humor i afirmativni pogled na svet“.

Roman Šušššti ševar objavljen je u ediciji Pričam ti priču. Prateći liniju naslova Čudesno putovanje i Šumski derbi zaokružuje svojevrsnu trilogiju zelenih romana Zlatka Vasića u kojima su, prema zamisli autora, priroda i njeni stanovnici glavni junaci. Knjigu je ilustrovao Mladen Anđelković.

Na ovogodišnji konkurs pristiglo je 46 knjiga izdavača iz Srbije i Republike Srpske. Žiri je ove godine radio u sastavu: dr Dušica Potić, profesor književnosti za decu i književni kritičar (predsednica), Dejan Aleksić, pesnik i urednik i Dragana Pešić Glavašević, profesor književnosti i bibliotekar (članovi). Svečano uručenje nagrada biće organizovano u junu ove godine.

Zlatko Vasić
Zlatko Vasić

Nagrada Maleni cvet sastoji se od povelje i novčanog iznosa, a Grad Niš i Niški kulturni centar dodeljuju je od 2015. godine. Kako organizatori navode, osnovni motiv za pokretanje ovakve nagrade bila je nedvosmislena potreba da se najmlađim generacijama približe knjiga, čitanje i pisanje.

Cilj i smisao ove nagrade nije samo nagrađivanje autora najbolje knjige za decu već i sveukupna komunikacija s niškim osnovnim i srednjim školama, pomaganje osnivanja i rada književnih i čitalačkih sekcija, klubova i društava u školama, afirmacija prvih iskustava mladih pisaca i sveobuhvatna promocija knjige među decom i mladima. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.