Naslovna » Izlasci » Film » Novi filmovi u bioskopima: Mala mama
Novi filmovi u bioskopima: Mala mama
Novi filmovi u bioskopima: Mala mama

Novi filmovi u bioskopima: Mala mama

Novi film nagrađivane rediteljke Selin Sjame, „Mala mama“, od četvrtka, 14. aprila 2022, prikazivaće se u domaćim bioskopima.

Ime Selin Sjame pronelo se i svetskom i domaćom kinematografijom nakon filma „Portret dame u vatri“. Iako je i ranije snimala zapažene filmove, slavu je pokupila upravo romantičnom istorijskom dramom o ženskoj ljubavi.

Kako se u svojim filmovima i bavi ženama i ženskim pitanjima, njeno novo ostvarenje „Mala mama“ govori o odnosu majke i ćerke. Za ovaj film kritika kaže da je do sada njen najbolji film, a domaća publika je imala priliku da ga pogleda na festivalu Slobodna zona.

Rediteljka pokazuje kako oslobađajuće izgleda kada prestane da se prenosi transgeneracijska trauma; na jedan jednostavan način prikazuje koliko je u stanju trauma da obeleži pojedinca, a koliko je bitno u odnosu majke i ćerke da se pronađe način da se iskaže sve ono zatočeno i teško izgovorivo.

A sve je to moguće kada se oslobodimo onih nametnutih uloga, uloge majke, uloge ćerke, i kada pogledamo ljudsko biće preko puta nas samo kao ljudsko biće. Tada nastupa razumevanje i tada nastaje ljubav, ona ljubav koja se pamti, a to je poruka ovog filma. Ovo je mala priča o detinjstvu, ali velika priča o razumevanju. Film pleni i odličnom fotografijom, dominira jesenji kolorit i preteže estetika osamdesetih.

Originalni naziv filma i prevod na srpski: Petite maman / Mala mama. Početak prikazivanja: 14. april 2022. Država i godina proizvodnje: Francuska / 2021. Dužina trajanja: 72 minuta. Žanr: drama. Uloge: Joséphine Sanz, Gabrielle Sanz, Stéphane Varupenne. Rediteljka: Céline Sciamma.
(danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.